Hlavní navigace

Názor k článku Grafiky GeForce RTX přicházejí. Změní se přístup Nvidie k Linuxu? od Karel - To rozčarování z ceny nových karet je dáno...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 9. 2018 12:28

    Karel (neregistrovaný)

    To rozčarování z ceny nových karet je dáno tím, jak byly dosud nastaveny třídy. Střední třída, high end atd. Roky bylo podle čísla revize vidět, o jakou jde generaci, a podle čísla typu bylo vidět, o jakou jde třídu. A ceny těch tříd znali lidé taky.

    Takže 770, 970, 1070, to všechno drželo nastavenou linii. Jenže s novou řadou RTX nVidia posunula ceny nahoru. Hodně nahoru. Čímž zaskočila obrovské množství lidí, kteří na novou řadu čekali. V duchu "mám 970 a čekám na novou *70". Ti se totiž dočkali, ale díky ceně se dozvěděli, že si ji nepořídí. V cenové relaci *70 totiž bude leda tak 2060, a ani ta možná ne.

    Převedeno do příkladu aut. Máte tady skupinky nadšenců, co si kupují buď vždy, nebo ob generaci, nové auto dané řady. Je to pro ně třebas už třetí superb v řadě, pro jiného čtvrtá oktávka a někdo má už pátou fábii. No a najednou přijde nová řada a oni se dozví, že kdo byl zvyklý na superba, tak si holt může za ty peníze dovolit jen oktávku. A ti s oktávkou se bojí, aby jim ten obvyklý balík peněz vystačil aspoň na novou fabii. No a lidi s fabií se na to vyprdli a prostě budou kupovat nějakou bazarovou oktávku.

    Nejde vůbec o výkon těch karet. Nikdy nešlo. Jde o to, že kdo byl zvyklý na *70, tak teď se bude muset spokojit s něčím menším. Podobné je to u *80 a Ti verzí, ale to nebyl tak velký počet lidí. U nVidie byl herní mainstream řada *70. Nově nebude. Nikoliv kvůli výkonu, ale kvůli ceně. Navíc tahle skupina lidí, co šla po "nejlepší poměr cena/výkon" vlastně ještě ani neví, jak bude vypadat 2060. Bude vůbec lepší než 1070? Podle některých klepů totiž nebude řada 2060 umět raytracing. Má pak cenu upgradovat? Proto je tolik lidí naštvaných.