Hlavní navigace

Názor k článku Greylisting aneb kladivo na spam od JDe - Paradoxně může greylisting nasazený na příjmu zdržet i...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 8. 2006 15:51

    JDe (neregistrovaný)
    Paradoxně může greylisting nasazený na příjmu zdržet i odeslání některých dopisů. Já si to nevymyslel, to jsem vypozoroval a vyčetl z logů.

    Některé servery se totiž brání příjmu dopisů z neexistujících adres odesílatele tím, že si ještě v průběhu příchozí transakce otevřou další pomocné odchozí smtp spojení k odesílateli a pomocí mail from a rcpt to si ověřují, zda ta adresa, ze které dopis jako jde, existuje. Když je odpověď kladná, tak to pomocné spojení zavře a do té původní příchozí smtp transakce pošle OK. Když odpověď kladná není, pošle přijímající server do původní příchozí transakce chybu 450 a dopis uvízne na odesílajícím serveru na nějakou dobu ve frontě.

    A přesně tohle (tj. zdržení odesílaného dopisu) nastane u prvého dopisu, je-li na odesílacím serveru greylisting. Pokud se posílá na nějaký cluster, může být při příštím pokusu o doručení ve hře jiná IP adresa a je tu další zdržení.

    Nechci rozebírat, k čemu je ta kontrola odesílatelovy adresy, jen chci upozornit na další možný problém s greylistingem.

    Naštěstí serverů, které si takto ověřují odesílatele, není mnoho.

    Jejich IP adresy jsem vyloučil z greylistingu, ale vím, že to není moc dobré řešení...