Hlavní navigace

Grid Wars 2: geometricky přesný boj o život

19. 9. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tkví podstata poznání světa v exaktní matematice, prostém rozumu nebo smyslovém poznání? Netuším. Pro naši nejbližší existenci a její zachování to ani není nezbytné vědět. Nicméně matematika, přesněji geometrie, získá na svém významu. Budeme uvrženi do víru obrazců, které na nás budou útočit mnoha způsoby.

Grid Wars 2 je vizuálně působivou 2D arkádou. Jedná se o pokračování hráčsky oblíbeného prvního dílu, který byl poprvé uveden širší veřejnosti před třemi roky. Inspiraci nachází u titulů, jako byly Geometry Wars nebo legendární Arkanoid. Myšlenka je tedy poměrně prostá. Pro ty, kteří žádnou ze jmenovaných her nehráli, jde o následující. V opuštěné lodi uprostřed ničeho a ve středu všeho bojujeme o záchranu vlastní nicotné výsady bytí. Jednou budeme přemoženi, to je bohužel nevyhnutelný fakt. Nač však odcházet sami, že? Vezměme na poslední velkou pouť co nejvíce nepřátel s sebou. Konec přijde. To tedy víme, ale než se k němu dostaneme, podíváme se blíže na další aspekty hry Grid Wars 2.

GW 1

Po spuštění aplikace nás přivítá úvodní obrazovka s názvem hry, jejími tvůrci a návodem, jak do boje. Pokud byste si však předtím chtěli poupravit nějaké parametry, stiskněte klávesu Esc. Objeví se nám podnabídka, kde pod nastavením spatříme čtyři položky – zvuk, video, ovládání a hra. Jejich význam bude, nejspíš, zřejmý. Upozorním jen na pár věcí, které podstatně ovlivní hraní. Velikost rozlišení určuje zároveň velikost hrací plochy. Raději si dobře projděte ovládání, kláves je sice pouze devět, ale používat budete všechny v hojné míře. Položka hra obsahuje tři úrovně obtížnosti – lehká, střední a těžká. Liší se hlavně přístupností bonusů. Přesněji řečeno po kolika bodech dostaneme bonus v podobě extra bomby či života. Tuto hodnotu můžeme dále, nezávisle na obtížnosti, mírně upravit. Rozmyslete si, zda ponechat zapnutou automatickou střelbu, což znamená, že danou klávesu nemusíme držet my, ale postačí ji jednou zmáčknout. To si myslím, že jsou hlavní položky. Nezbývá než se pustit do nevyhnutelného boje. Stiskněme tedy pokračovat a pak klávesu pro bombu (v základu mezerník).

GW 2

Ocitáme se na čtvercové hrací ploše. Odtud asi pramení název hry, pomyslíme si. Ale už se otevírá první dimenzionální brána, nepřátelé proudí k nám a my se ani nerozkoukali. Naše loď je uprostřed plochy. Co se hodí, jsou ukazatele v horní části obrazovky. Uprostřed vidíme dvě čísla. Levé značí počet životů, pravé poté bomby. Ostatní numerické hodnoty vyobrazují skóre. Pohybujeme se v horizontálním, vertikálním a diagonálním směru a do stejných směrů i střílíme nezávisle na momentálním pohybu lodě. Postupně na nás útočí rozličné lodě s vlastní strategií. Některé jsou pouhými sebevrahy, jiné se skutečně aktivně vyhýbají naší palbě, snaží se nás obklíčit a porazit. Jejich počet neustále roste. Je-li neúnosný, můžeme použít bombu, jež zničí vše na ploše vyjma nás. Střelbou se deformuje mřížka a společně se střelbou a explozemi působí vizuálně nádhernou směsici tvarů a barev.

GW 3

Postupně získáváme ze zničených lodí bonusy v podobě vylepšení zbraní, rychlosti atd. Jakmile jsme zničeni, většina vylepšení skončí s námi. V pozdější době nás ohrožují nejen nepřátele v podobě čtverců, kruhů, trojúhelníků, ale také černé díry, jež deformují hrací plochu, přitahují vše do sebe, ovlivňují dráhu letu střel atd. Zkrátka nudit se rozhodně nebudeme.

Cloud 24 - tip 1

GW 4

Zpracování Grid Wars 2 jsem v podstatě zmínil již několikrát. Ohledně grafické stránky jsem byl více než potěšen. Vskutku působivé detaily a k nim příjemná hudba jsou dobrým základem. Přidám-li k tomu neuvěřitelně chytlavou hratelnost a snadné ovládání, mám kvalitní výsledek, který stojí za pokus. Není co dodávat, tohle doporučuje pět ze čtyř hráčů.

GW 5

Chcete-li si hru vyzkoušet, stačí si stáhnout verzi pro Linux, rozbalit a soubor gridwars učinit spustitelným – touto binárkou také spouštíme hru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku