Hlavní navigace

Guacamelee: skvělá karikatura Mexika

28. 3. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jo, Mexiko je temperamentní země plná hezkých žen, kterým se dvoří muži s duší bojovníka. Posilněte se tequilou a vydejte se na pouť za záchranou sličné dcery El prezidenta. Proti vám nebudou stát jen kostlivci se sombrerem, ale i oživlé legendární bytosti mexických bájí a pohádek. Svět hry Guacamelee je otevřený.

Kdysi v Mexiku žil udatný bojovník jménem Juan Aguacate, do kterého se zamilovala i dcera velkého el prezidenta. Místo toho, aby vesničané začali pomalu otevírat láhve tequily na jejich počest, vtrhl do vesnice zlovolný kostlivec s ještě zlovolnějším sombrerem. Jak to tak bývá, palác velkého vůdce místních obyvatel lehl popelem a sličná prezidentova dcera byla unesena. Na vás je, abyste ji v roli Juana dostali zpět.

Naštěstí na tak nelehký úkol nejste sami. Po hrozném útoku padouchů jste se dostali do říše mrtvých a tam nalezli kouzelnou masku. Ta vám dává unikátní schopnosti a brutální bojové schopnosti, díky kterým si poradíte se zloduchy všech formátů.

Navíc můžete díky masce přepínat do světa živých a mrtvých. Jednotlivé dimenze se neliší pouze barevným tématem, ale také rozložením jednotlivých překážek. Přepnutím do světa mrtvých se vám zpřístupní místa, která byla dříve nedosažitelná, nebo objevíte skryté tajné chodby. Jelikož je většina nestvůr nemrtvého charakteru, uvidíte je ve všech světech.

Obrázky ze hry Guacamelee!
Zdroj: guacamelee.com

I když se jedná o 2D bojovku, pohybujete se v otevřeném světě. K dispozici máte vždy několik cest. Pro lepší orientaci si můžete zapnout mapu. Některé bonusy nemůžete vzít, když nemáte odemčenou určitou schopnost. Vyplatí se tak občas vrátit na již navštívené místo. To může být otravné a lehce stereotypní. Také se občas stane, že zabloudíte.

Karikatura mexické kultury

To, v čem hra Guacamelee bezpochyby vyniká, je audiovizuální zpracování. Je vidět, že se torontské studio Drinkbox ve svých rešerších hluboko zabořilo do mexické historie a ve skvělé herní karikatuře ji převedlo na obrazovky monitorů. Prostředí je nádherně barevné a design jednotlivých monster nenechá chladným ani cynickou bestii.

Obrázky ze hry Guacamelee!
Zdroj: guacamelee.com

Svět se neustále, mění a tím nemyslím jen po přechodu do říše mrtvých. Jak postupně procházíte hrou, dostanete se do hlubokých lesů i horských vesniček. Každý domek je přístupný a všude jsou skryté nějaké tajné bonusy a vedlejší úkoly, po jejichž splnění jste odměněni zlaťáky nebo bonusy v podobě většího zdraví nebo výdrže.

Juan je učenlivý

Vaše postava se během hraní lehce vyvíjí. Získává nové bojové schopnosti a u speciálních oltářů si může vylepšit některé vlastnosti. Každé vylepšení stojí značnou část zlaťáků, které padají z monster nebo jsou ukryty v na první pohled nedostupných truhlách. Vývoj postavy je poměrně slušně dávkován. Díky tomu máte stále co objevovat a souboje se nepromění ve stereotypní nudu.

Obrázky ze hry Guacamelee!
Zdroj: guacamelee.com

Rozšiřování jednotlivých komb je zábavné. Cílem totiž není jen nepřítele udolat, ale pokud možno ho bouchnout co nejdelším řetězcem chvatů. Za to jste odměněni nejen lepším pocitem, ale také více zlaťáky. Souboje jsou zpočátku pomalé a vedené jen proti pár protivníkům. V pozdějších fázích se ale Juan utká i se skupinami čítající i několik desítek hlav.

Házení nepřátel pobaví

Juan umí několik triků, které dokáží zpacifikovat i sebevětší skupinu nepřátel. V první řadě je to házení s protivníky. Díky tomu doslova hrajete se záporáky kuželky. Dalším pomocníkem jsou jednotlivé speciální schopnosti a vliv prostředí. Pokud dokážete všechny tyhle prvky v soubojích využít, stane se z vás mašina rozsévající smrt a strach do srdcí svých rivalů.

Guacamelee je v první řadě hra cílená na konzole. Přesněji na PS3 a kapesní Vitu. Už při samotném spuštění jste vyzváni, abyste místo klávesnice zapojili gamepad. Je to celkem racionální a dobrá rada. Ne, že by se na klávesnici nedalo Guacamelee hrát, ale složitá komba pomocí kláves zvládnete jen opravdu těžko. Stejně jako u již dříve recenzovaného Shanka bych doporučil Guacamelee vůbec bez gamepadu nehrát.

root_podpora

Obrázky ze hry Guacamelee!
Zdroj: guacamelee.com

Závěr a konečné hodnocení

Díky indie vývojářům zažívají v posledních letech 2D rubačky doslova renezanci, která se dostala až na osobní počítače. Přesto se tyto hry nezbavily své konzolovosti a na tradiční klávesnici a myši si je naplno neužijete. I tak je ale Guacamelee skvělá hra s úžasným audiovizuálním zpracováním a humorem. Pokud se vám líbil třeba Shank, budete se při hraní skvěle bavit. Jen si dejte pozor na větší obtížnost.

Výhody

  • Audiovizuální stránka
  • Otevřený svět
  • Humor
  • Hratelnost

Nevýhody

  • Ovládání s klávesnicí a myší
  • Tuctový příběh
  • Někdy obtížnost

Byl pro vás článek přínosný?