Hlavní navigace

H-Craft Championship: závod ve stylu sci-fi

20. 7. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Prostředí rychle se pohybujících objektů po závodní dráze si získalo nejedno srdce ať už z pohledu fanoušků či jezdců. Dnes si tuto omamnou atmosféru ubíhající krajiny vychutnáme i my. Nebude se jednat o nic běžného, fádního. Přemístíme se po časové ose mírně vpřed. Připoutejte se, vyrážíme na závodní dráhu.

Na Nově nám začali vysílat Hvězdné války a v tématice sci-fi zůstaneme i v dnešní recenzi. Vznášedla jakožto dopravní prostředek budoucnosti nás nejednou oslovila prostřednictvím televize, vědeckotechnických časopisů či her. Vize, jak si bezstarostně létáme, se zdá být takřka na dosah. Každopádně dnes to rozhodně bezstarostné nebude. Titul H-Craft Championship je plný nelítostných soubojů těsně nad povrchem vozovky. Jedná se o zábavnou závodní hru v atraktivním provedení.

HC 1

Jak už tomu bývá, bude vaším primárním úkolem vyhrávat jeden závod za druhým. Zároveň jste svým vlastním manažerem, obstaráváte si vznášedlo, přihlašujete na závody, atd. Z hlediska porozumění zde nebude žádná výzva. Na trati je tomu již zcela jinak. Dokážete ponechat soupeře v záři svých trysek? Čeká vás hned několik sezón. Každá se skládá se čtyř samostatných závodů. Odehrávají se na rozličných tratích a disponují rozmanitými povrchy, různými časovými úseky atd. Než dojde k samotnému závodu, máte možnost si trať projet nejprve v rychlostním okruhu a poté cvičně se závodníky. I tyto dílčí části se ovšem hodnotí. Dosáhnout v nich můžete maximálně tří bodů. Čím více bodů, tím více možností. Vítězství nebude zadarmo.

Protivníci mají přibližně stejné parametry jako vy. Hlavním nepřítelem bude trať. Ochranné bariéry nejsou samozřejmostí, takže nejednou vyletíte ven. To ovšem u vznášedel na rozdíl od aut znamená nejistý propad do temnot. Nemusíte se však obávat, s časovou ztrátou budete brzy moct pokračovat. Hlavním ovládacím prvkem bude chytré zapojování trysek v zatáčkách. Jejich výkon rychle stabilizuje a odvrátí havárii. Velmi ostré změny směru jízdy jsou zde na denním pořádku a při jejich zvládnutí se zapotíte.

HC 2

K dispozici je, jak jsme ze závodních her zvyklí, více módů. Vyjma stěžejního šampionátu můžete zkusit arcade race, timetrack, popřípadě rivals. Arcade track je v podstatě volná jízda proti oponentům. Nastavíte si jejich počet, obtížnost, množství kol a trasu. Timetrack je obdoba, avšak bez protivníků. Snažíte se dostat do cíle v co nejlepším čase. Pomoci vám může stínový jezdec, který je v roli tichého trenéra. Poslední zmiňovaný mód je rivals. Zde se můžete vybouřit proti svým kamarádům a kamarádkám. Kdo je z vás vládce vznášedel? V hlavním menu si také volíte svůj profil, volíte typ vznášedla a upravujete hru k obrazu svému, ovládáním počínaje a grafickými detaily konče. Neměl bych opomenout ani síň slávy v podobě high score.

HC 3

A jak si H-Craft Championship stojí v otázce zpracování? Graficky je rozhodně na dobré úrovni. Velmi příjemné prostředí závodů, detaily tratí i vznášedel jsou pastvou pro oči. Rovněž hudební doprovod je kvalitní. Adrenalin nás zaplaví hned v první zatáčce a vše se odvíjí v rychlém tempu. Nic mi nepřišlo v průběhu hraní do očí bijící, kontrastní, rušivé. Myslím, že pokud vás baví sci-fi závodní hry, mohli byste být spokojeni právě s tímto titulem. Ovládáni je poměrně snadné. Sestává se ze směrových šipek. Toť vše. Tedy pokud máte zájem, tak lze dalšími klávesami aktivovat volby, například změna kamery, ale pro samotnou akci nejsou podstatné. Hratelnost je výborná. Prostá a nadmíru zábavná.

root_podpora

HC 4

Závěr jsem již v podstatě učinil. Zpracováním je H-Craft Championship velmi povedená hra. Jedinou výtkou může být nedostatečná motivace a postupná monotónnost. Přece jen nenajdeme strhující dějovou linii, ale o ni teď nejde. Jde o to vyhrát.

HC 5

Na stránkách hry se doklikáme až k H-Craft Championship Demo for Linux a stáhneme si tento asi 30 MB instalační soubor, učiníme ho pomocí chmod +x spustitelným a spustíme, přivítá nás instalátor. Pomocí něho hru nainstalujeme, výchozí adresář je hcraft_demo v našem domovské adresáři – zde také nalezneme spustitelný soubor hcraft pomocí něhož se vrhneme do hry.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku