Hlavní navigace

Názor k článku Hardening webového serveru Apache: šifrování a certifikáty od Filip Jirsák - Nat je naopak vynikajuca vec ak s tym...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 2. 2020 17:44

    Filip Jirsák

    Nat je naopak vynikajuca vec ak s tym vie clovek spravne pracovat.
    Sádra na ruce je taky vynikající věc, ale ještě lepší je nemít ruku vůbec zlomenou. NAT je totiž hlavně zbytečná věc – používá se v drtivé většině případů jenom jako způsob, jak obejít to, že je nedostatek IPv4 adres. Kdyby bylo dost IPv4 adres a NAT vůbec neexistoval, nic by se nestalo.

    Preto mame aj lokalne rozsahy ip, ci uz je to 192.168.0.0/16, 172.16.0.0/12, 10.0.0.0/8 alebo fe80::/10.
    Zaměňujete příčinu a následek. Nejprve tu byly privátní rozsahy, a teprve pak se (díky jejich existenci a kvůli nedostatku IPv4 adres) začal používat NAT. Účel privátních rozsahů byl původně úplně jiný.

    Lokalne adresy vo verejnom DNS. Hm, naco reverzne zaznamy, vsak.
    Já si myslím, že prohlížeč pro přístup k webu žádné reverzní DNS záznamy nepotřebuje. Ale vy asi znáte nějaký důvod, proč jsou u intranetového webu reverzní záznamy potřeba.

    Je stastie ze rfc k tymto veciam pisu ludia ktory nie su zatazeny bludmi ;)
    Je smutné, že dnešní správci sítí už ani nevědí, jak vypadá Internet. Fakt se toho nemusíte bát – to, že je každé zařízení připojené k Internetu routovatelné z libovolného jiného zařízení připojeného k Internetu, není nic nenormálního, nemusíte se bát o tom byť jen přemýšlet. Fungovalo to tak dříve a zase to tak fungovat bude, protože je to krásně jednoduché.