Hlavní navigace

Názor k článku Hardware inteligentního internetového termostatu od Yenya - Na toto je jednoduchá odpověď: říká se tomu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 6. 2015 16:24

    Yenya (neregistrovaný)

    Na toto je jednoduchá odpověď: říká se tomu "layer bloat". Proč by putchar() muselo s sebou tahat celou mašinerii stdio, když ve finále na té konkrétní aplikaci v tom konkrétním procesoru půjde výstup jen do USART, jen do EEPROM, jen někam konkrétně. Pak má cenu do toho pomocí maker a podmíněné kompilace nacpat všechny varianty které jsem dosud potřeboval (včetně HW-specifických záležitostí), a zkompiluje se jen ta jedna. Takovou věc pak samozřejmě jinde nepoužijete, pokud nedopíšete tu svoji HW-specifickou část pro konkrétní ARM.

    To že něco je napsáno na míru konkrétnímu HW bez příslušné abstrakce, ještě nemusí nutně znamenat, že je to bastl.

    Ostatně řekl bych, že tyto knihovny vznikají často tak, že autor potřebuje řešit konkrétní problém, a možná jeho část vykopíruje do podoby knihovny, když už to teda napsal. Já osobně s tím problém nemám - toho kódu není moc, a tyto "knihovny" většinou používám jako startovací bod který dále upravuju, nebo i jen jako inspiraci, abych nemusel z datasheetu zkoumat, jak přesně se ten který HW inicializuje a používá.