Hlavní navigace

Názor k článku Historie vývoje počítačových her (88. část – letecké simulátory na osmibitových mikropočítačích) od j.t.d. - I) * Pravda, většina simulátorů byla vektorová. Existovaly ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2013 14:56

    j.t.d. (neregistrovaný)

    I) * Pravda, většina simulátorů byla vektorová.
    Existovaly ale i takové, kde bylo větší či menší zastoupení spritů (Strike Force Harrier, Spitfre 40, Bismarck, ...).
    (Osobně si myslím, že ani F15 není čistokrevný vektorový simulátor, ale jen převlečená střílečka - že jde o jakési "čárové sprity".)
    I vyplňované plochy se už na osmibitech objevovaly - nejen třeba Fighter Bomber (s engine odvozeným od freescape), ale i Flight Simulator II má vybarvované vektorové objekty.

    II) * S tou plochou zemí je to taky potřeba doplnit - v některých simulátorech (Tomahawk, F16) byla zobrazena i pravidelná (F16) nebo náhodná (Tomahawk) tečkovaná textura, která ukazovala pohyb povrchu a do jisté míry výšku nad povrchem.

    III) * Dále není pravda, že Flight Simulator neumožňoval bojovat - naopak už od prvních verzí na Apple II měl možnost navolit Sopwith Camel, létat nad zákopy a bombardovat a setřelovat letadla (FS II to umí určitě).

    IV) * To, že simulátory byly pořád lepší a lepší, zcela určitě nebylo dáno jen pokrokem v HW, ale především pokrokem programátorských technik - krásným příkladem je právě Flight Simulator, který se během krátké doby přerodil z téměř monochromatické vektorové verze ( http://web.telecom.cz/josef.havlik/galery/A2-FS1_3_14.gif )do barevně vyplňovaných vekrorů ( http://www.volny.cz/havlikjosef/galery/FSII_AppleII.png ) - a to na té samé HW platformě (Apple II) bez změny rychlosti procesoru nebo velikosti RAM!