Hlavní navigace

Hrajeme si s Apachem: velmi obecný úvod

1. 2. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rád trávím volný čas brouzdáním na internetu, prohlížením webových stránek, čtením novin a podobně. Jedná se o službu www, zpřístupňující obsah celosvětové komunitě návštěvníků. Jde o relativně levný a rychlý způsob, jak vystavit fotografie třídy, fotogalerii z poslední party nebo počasí na příští týden. Jak na to?

Trocha teorie

Představme si, že ony důležité informace, které dáváme lidem na vědomí, jsou uloženy v souborech na filesystému. Může to být FAT, NTFS, Reiser FS… Linux podporuje desítky filesystémů, takže se nemusíme ohlížet. Návštěvníci www stránek jsou vybaveni webovým prohlížečem a připojením k našemu serveru prostřednictvím Internetu. Klient zadá do webového prohlížeče www.root.cz, čímž odešle Internetem dotaz našemu serveru. Webserver dotaz převezme, najde si informace na pevném disku a odešle text a obrázky klientovi. Prohlížeč zobrazí informace na obrazovce.

Schema

Praxe

Apache

Nejpoužívanějším webserverem je v dnešní době Apache, a to z několika důvodů:

  • je výkonný, spolehlivý
  • má ohromné konfigurační možnosti
  • modul PHP umožňuje dynamické změny obsahu v závislosti na návštěvníkovi
  • je zdarma, vyvíjí ho mezinárodní komunita vývojářů

Najdete ho ve všech větších distribucích Linuxu ale je dostupný pro všechny operační systémy. Pokud nespoléháte na balíček obsažený ve vaší distribuci, stáhněte si jej na stránkách www.apache.org pod odkazem HTTP Server. Najdete tam zdrojové kódy i zkompilovanou verzi pro Windows i Unix a taky přehledný detailní systém nápovědy. Zda použijete zdrojové kódy, .exe nebo .msi soubor, závisí na vaší distribuci či operačním systému.

Jak to vypadá

Každopádně byste měli po instalaci na svém disku najít funkční spouštěcí soubory (např. httpd, htdigest atp). Přesná procedura spouštění a restartování Apache je závislá na vašem systému. Důležité je vědět, kde najdete to nejdůležitější – soubor httpd.conf, jehož obsahem se Apache řídí. Po změně v tomto souboru je nutný restart Apache, jinak se změny neprojeví.

Předpokládám, že máte v nějakém adresáři na disku uloženy vaše soubory s texty, případně obrázky nebo html stránky, např. /verejne. Navedeme Apache, aby posílal klientům soubory z tohoto adresáře:

DocumentRoot /verejne

Nyní bude Apache klientům odesílat soubor index.htm z mého adresáře /verejne. DocumentRoot je zkrátka kořenový adresář vašeho www serveru. Může se ale stát, že máte další stránky uloženy někde jinde, třeba v /home/franta/www. Pak, pokud vyloučíme primitivní kopírování obsahu, můžeme použít tzv. alias:

Alias /franta /home/franta/www

Dejme tomu, že spravujete server mojestranky.cz. Pak adresa http://mojestranky.cz/franta nasměruje uživatele právě na soubory ve složce /home/franta/www.

V době digitálních fotoaparátů není neobvyklé, že lidé mají doma stovky fotografií v JPEG z nejrůznějších akcí a nejraději by je nasdíleli všem zúčastněným. Abyste nemuseli shánět a instalovat složitý software pro webovou galerii, připravili pro vás autoři Apache jednu malou vychytávku – indexování. Umožňuje zobrazit návštěvníkům obsah složky na serveru podobně, jak jej lze vidět v průzkumníkovi pro Windows. Máme-li v adresáři /verejne/foto spoustu podadresářů se stovkami fotografií, spustíme indexování následovně:

root_podpora

<Directory /verejne/foto>
  Options Indexes
</Directory>

Výsledek pak vypadá přibližně takto:

Indexy

Příště

V příštím díle si posvítíme na řízení přístupu a ukážeme si, jak obsah zabezpečit, aby jej viděli jen ti, jimž přístup udělíte.

Byl pro vás článek přínosný?