Hlavní navigace

Humphrey: život hvězdy není lehký

12. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zajisté znáte ten dotěrný pocit, když za vámi slídí vaši neúnavní fanoušci. Hrůza, že? Také mi není příjemný. Touží po autogramu, o něco vás žádají, někam zvou. Ano, zpočátku to není špatné, ale po určitém čase se před nimi snažíte ukrýt. Svoji situaci nezměníte, avšak pomozte našemu hrdinovi v dnešní futuristické neobvyklé hře.

Humphrey není tvorbou originální. Jedná se o stejnojmenný remake pokladu španělské herní scény z pod ruky tvůrce Jorge Granados. Příběh se odehrává v daleké budoucnosti roku 2454. Jako filmová mimozemská mega-hvězda máte vskutku hodně fanoušků. Naneštěstí vás svým pronásledováním dohánějí k šílenství. Rozhodnete se odejít do ústraní na svou rezidenci ukrytou na tajném místě v galaxii. Zjistíte, že většina ze čtyřiceti pokojů není dokončených a dokonce jsou natřeny špatnou barvou. Už nyní jste psychicky takřka na dně, když dojde k nejhoršímu. Úkryt je prozrazen a sídlo je obleženo spoustou fanoušků. Chce-li si Humphrey ponechat zdravý rozum, musí vzít malířské náčiní a pokoje přemalovat. Tím nastolí mír své duši. Rozhodně nezvyklý příběh.

Humphrey 1

Poznejme blíže hlavního protagonistu – pana Humphreye. Nenápadný mimozemšťan, který je zahalen do modrého pláště. Vykukují pouze vystrašené vynervované oči. Jeho úkolem bude postupně stoupnout na všechna pole na herní ploše. Jakmile přes pole projde, zbarví se. Odpočet zbývajících polí nalezneme dole na pravé straně u symbolu malířského vybavení.

Nepřátele alias fan-klub je více než široký. Působí komicky, když za Humphreym skáče hlava Einsteina, zvonící telefon, veverka a mnoho dalších nezvyklých, ehm, objektů. Jakmile naši filmovou hvězdu dostihnou, přijde o jeden ze svých životů. Na počátku jich máte pět. Jsou znázorněny u vaší podobizny nalevo od zbývajících polí. Nejen zběsilí fanoušci vás však o drahocenné životy mohou připravit. Dávejte si pozor, ať nespadnete do díry (pokoje přece nejsou dokončené), nestoupnete na elektrické pole, neaktivujete výbušninu. Není to zrovna lehký úkol. K překonání překážek je dobré a mnohdy nezbytné užít skok. Humphrey umí skákat na velké vzdálenosti a během fáze letu zvládá měnit směr. Ve vzduchu si dejte pozor na mouchy. Nejsou vaši fanoušci, spíš nezávislé entity, ale srážka s nimi způsobí stejnou zkázu.

Humphrey 2

Již v roce 1988 byly ve hrách bonusy, tak proč ne v díle odehrávající se o 466 let později. Pomoci nám může teleport, sada první pomoci, extra život, sklenice či láhev. Z dalších speciálních polí máme vypínač elektřiny, bonus peněz, tlačítko stop a tak dále. Význam je v drtivé většině zřejmý nebo vám dojde po prvním použití. Kdyby vám přesto zůstal smysl některého z polí či předmětů nepochopen, doporučuji spustit soubor readme, kde se nachází podrobný popis.

Odskočíme se nyní podívat zda se povedl i háv, do kterého je Humphrey zabalen. Již na obrazovce hlavní nabídky nás přivítá veselá hudba a my tušíme, v jakém duchu se bude vše odvíjet. Hlasitost hudby a zvuků si můžeme upravit v Options. Grafika je opravdu dětsky hravá a rozmarná. Není zbytečně detailní, přesto poznáme, co nás pronásleduje za individuum. Hra nabízí dvě obtížnosti – normal a easy. Také si zvolíme jeden ze dvou nabízených jazyků. Nabídka je utvořena pod jmény literárních velikánů. Samozřejmě angličtina je reprezentovaná heslem Shakespeare a nesmí chybět španělština alias Cervantes. Hratelnost je pohodová. K ovládání postačí kurzorové šipky a klávesa skoku je dle libosti mezerník, ctrl, shift. Zkrátka žádný problém. Snad je jen škoda, že nelze hru uložit a po ztrátě posledního života musíme vše absolvovat znovu.

root_podpora

Humphrey 3

Hrát či nehrát? Odpověď je na rozdíl od slavné řečnické otázky snadná. Zkusit. Remake není vůbec špatný. Nejednou se i zasmějeme, když si uvědomíme bizarnost celé situace. Ať pokračuje nekonečný únik před fanoušky a zdárně přemalujete všechny pokoje.

Chcete-li si zakompilovat tak jsou (nejen) k instalaci dostupné zdrojové kódy; předpokládám ale, že napřed toužíte hru jen tak nezávazně vyzkoušet, a to je lepší z její stránky stáhnout archiv označený jako Linux version, rozbalit a spustit statickou binárku  ./humphrey_static.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku