Hlavní navigace

IBM vyvinulo magnetickou pásku s kapacitou 330 TB

6. 8. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Lenovo začne nasazovat čistý Android, nové Intely budou vyžadovat nové základní desky, Seznam.cz vylepšil jízdní řády a bude bojovat proti fake news, správce hesel LastPass zdražil a HBO byla ukradena kupa interních dat.

Software a hardware

Že jsou magnetické pásky mrtvé? V IBM si to nemyslí a stále pracují na jejich zlepšování, resp. navyšování kapacity. Na jeden kotouč běžné velikosti se jim podařilo dostat neuvěřitelných 330 terabajtů dat. Na čtvereční centimetr tak uložili kolem 31 gigabitů. Samotnou pásku vyrobila společnost Sony. Do běžných domácností už se asi magnetické pásky nedostanou, ale pro dlouhodobou archivaci ještě mají svůj význam. A pokud se bude pokračovat v jejich vylepšování, zřejmě to tak zůstane.

Nadcházející procesory Intel Coffee Lake budou vyžadovat základní desky s novým čipsetem řady 300, prvně se na trh zřejmě dostane Z370. Stávající desky řady 200 nebudou podporovány. Informaci uvedl výrobce ASRock (Asus), Intel ji oficiálně nepotvrdil. Intel už byl v minulosti kritizován, že zbytečně mění čipsety, aby ze zákazníků vytáhl víc peněz. V současnosti lze navíc krok označit za odvážný i proto, že se rozjelo konkurenční AMD s procesory Ryzen. Většina uživatelů sice čipsety moc neřeší (počítač si koupí jednou a neupgradují), ale počítačoví nadšenci dávají najevo svou nespokojenost.

Pro androidí puristy je výběr telefonu pěkná fuška. Kromě telefonů od Googlu, Nokií nebo pár menších čínských značek ho moc výrobců nenabízí. Ale blýská se na lepší časy. Lenovo oznámilo, že končí s vlastním rozhraním Pure Vibe UI a nabídne Android bez větších úprav. Nějaké dodatečné funkce sice integrovány budou, ale co se týče rozhraní, tak půjde o takový Android, jaký si představuje Google.

Internet a web

Seznam.cz pokračuje ve své snaze zpřístupnit vlastní jízdní řády, přestože mu společnost CHAPS, která data sbírá pro stát, stále hází klacky pod nohy. Seznam.cz tak data shání převážně vlastními silami od samotných dopravců. Nově byla spuštěna webová verze na adrese seznam.cz/jizdnirady a rovněž byla vylepšena mobilní aplikace Pubtran. Služba chce zaujmout hlavně propojením s mapami, kdy uživatel může vidět trasu spoje na mapě, někdy včetně aktuální polohy. Také není nutné znát konkrétní zastávky, stačí na mapě orientačně vyznačit oblast a služba vám spojení najde.

Oblíbený správce hesel LastPass upravil své tarify, bohužel k horšímu. Z bezplatného tarifu byla odstraněna funkce nouzového přístupu a sdílení hesel bylo omezeno na jednu položku pro jednoho uživatele. Nouzový přístup znamená, že při splnění určitých podmínek se do vašeho účtu může dostat předem určený člověk – např. rodinný příslušník. Vzhledem k důležitosti a citlivému charakteru funkce u stávajících uživatelů nebude vypnuta, jen nově nepůjde aktivovat. Prémiový tarif potom zdražil na dvojnásobek, tedy na 24 dolarů ročně.

Seznam.cz se také chystá bojovat proti fake news, jako jeden z prvních v České republice. Konkrétně hlavně přes reklamní platformu Sklik. Stránkám, které budou zobrazovat lživé nebo dezinformační zprávy, zastaví příjmy z reklam. Podobnou politiku už pár měsíců aplikuje Google s AdWords, takže by zablokované servery musely vybírat z meších alternativ. Otázkou je, jak přísně bude Seznam pravidla posuzovat. Zda půjde jen o jednotky, nebo třeba desítky případů.

Byznys, politika, právo

Britská ministryně vnitra Amber Rudd vzbudila pozornost svým článkem na téma šifrování. Napsala sice, že britská vláda nemá v plánu zakazovat šifrování, ale že se jí zároveň nelíbí trend rozšíření šifrování v běžných službách. Rudd si myslí, že běžným uživatelům o šifrování ani nejde a jeho implementace je tak spíš na škodu, protože např. omezuje možnosti chycení teroristů. Kritici zase namítají, že hloupé teroristy lze odhalit i mnoha jinými způsoby a ti chytří mohou šifrování řešit po svém, čemuž nikdo nezabrání.

Produkční společnost televizní stanice HBO se stala terčem útočníků, kteří odcizili velké množství interních dat. Podle některých zdrojů jde o objem až sedmkrát větší než ve tři roky staré kauze hacknutí Sony. Na internetu se zatím objevila jen malá část dat a není zřejmé, jaký cíl útočníci mají. HBO prý neobdržela žádnou žádost o výkupné nebo něco podobného. Současně na internet unikl nadcházející díl oblíbeného seriálu Game of Thrones, ale HBO tvrdí, že kopie utekla jednomu z partnerů a jde o oddělený případ.

Zajímavosti / telegraficky

Pokémon Go pořád existuje a dokonce bylo plánováno několik velkých festivalů. Jenže už první skončil fiaskem, když na místě prakticky nešel internet, a tak byly další akce zrušeny.

3D tisk se pomalu dostává do mainstreamu. To ale hovoříme o plastu. Na obzoru je podobná revoluce ve 3D tisku kovu.

Bitcoin tento týden úspěšně přežil fork, což zřejmě přispělo k růstu důvěry. Alespoň kurz, který s 3300 dolary překonal historické maximum, tomu nasvědčuje.

Hra Stardew Valley, jeden z největších nezávislých hitů poslední doby, chystá multiplayer. Vydání je plánováno na začátek příštího roku.

Aukční portál Aukro.cz po delší době otevřel nové stránky. Docela zvláštní ale je, že zatím chybí některé staré funkce, které by měly být doplněny později.

root_podpora

Nové Aukro.cz

Nové Aukro.cz

Reddit od investorů získal dalších 200 miliónů dolarů a chystá zbrusu novou hlavní stránku, podobnou např. Facebooku.

V Honolulu už se nesmějí používat telefony nejen za jízdy, ale i za chůze. Ale samozřejmě jen tehdy, když člověk přechází silnici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.