Hlavní navigace

Imagination Technologies je na prodej. Překoná popularita Node.js Javu?

25. 6. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Atari potvrdilo práce na nové herní konzoli, zatímco britská armáda přešla na cloudové řešení od Red Hatu, SinoVoiP představil novou verzi SBC se skutečným SATA rozhraním a ztrátová audio komprese Opus se hlásí s verzí 1.2.

Software a Hardware

Vývojáři vydali referenční implementaci ztrátového audio kodeku Opus 1.2, navrženého Xiph.Org (tvůrci známějších svobodných formátů Vorbis, Theora a FLAC) především pro internetové využití. Opus by měl nahradit starší kodeky Vorbis (pro hudbu) a Speex (lidská řeč), tudíž vedle podpory vysoké kvality zvuku nabízí i nízké latence. Verze 1.2 nabízí mnohem vyšší kvalitu kódování i při nižším datovém toku (pro hudbu je prý použitelných už 48 kb/s) a lepší optimalizaci, která znamená nižší zátěž pro hardware.

Popularita Atari celosvětově nedosahovala popularity hlavního rivala Commodore a u nás nespíše zůstala i za Sinclairem (a jeho klony). Atari patřilo k průkopníkům domácích herních konzolí i domácích počítačů a velkou novinkou je potvrzení příprav nové konzole Fredem Chesnaisem. O technických detailech zatím nejsou informace.

Banana Pi, konkurent Raspberry Pi, byl představen ve verzi Banana Pi BPI-M2 Berry. SoC je oblíbený Allwinner V40/R40 (4× A7, GPU Mali-400), paměť jen 1 GB, ale nabízí možnost připojení SATA disku. SATA u Banana Pi není převodník z USB (jak je to třeba u Orange Pi), ale skutečné rozhraní.

Distribuce Fedora 26 bychom se měli dočkat v horizontu několika týdnů, vydání první beta verze patří k závěrečným krokům a krátký seznam novinek napovídá, že je na co se těšit. Tím nastal i čas na počátek příprav další verze, která by mohla přinést modularitu serverové edice.

Byznys, politika, právo

Máte-li dostatek našetřených peněz, můžete se zajímat o koupi firmy Imagination Technologies, která ohlásila svůj prodej. Její technologie PowerVR jsou jedním z nejčastějších řečení GPU v SoC. Firma ztratila 2/3 hodnoty krátce po oznámení Apple, který jejich technologie nebude dále licencovat. Cena symbolická nebude, avšak „bohatého patentového trolla“ by mohla zajímat. Přavděpodobnější scénář je, že kupcem bude někdo velikosti Samsungu či SoftBank.

Red Hat se stal důležitým partnerem pro britskou armádu, jež migrovala na cloud běžící v RHELu a Ansible Tower. Britská armáda má 19 000 vojáků v 27 zemích světa, od přechodu si slibuje rychlejší a efektivnější distribuci aplikací. Migrace znamenala i změnu z fyzické infrastruktury na SDS.

Tak trochu ve stínu přechodu Mnichova na Linux zůstalo španělské Vigo. Třistatisícové město muselo řešit problém zastarávající techniky na počátku finanční krize v roce 2007 a hlavním limitem byly peníze. Příběh migrace, až do dnešních dní, má optimistický konec, zvláště ve srovnání s Mnichovem.

Vigo city center

Vigo city center
By Alberto Pérez – originally posted to Flickr as [1], CC BY 2.0Link

Firma Kaspersky Lab dala podnět ruskému antimonopolnímu úřadu kvůli neférovému křivení trhu antivirových řešení. Microsoft má jeden měsíc na reakci/nápravu.

Telegraficky

Kdysi velmi populární distribuce Mandriva je již delší dobu „na pravdě boží“, ale má dva nástupce. Ve stínu známější distribuce Mageia, jejíž verze 6 se neustále odkládá, je OpenMandriva Lx, která byla vydána ve verzi 3.02.

Linus Torvalds se v Pekingu rozpovídal o své motivaci z vývoje Linuxu. Zmínil se i o GITu, kterému se dostalo velmi širokého přijetí mezi vývojáři.

root_podpora

Svobodný astronomický program Stellarium byl vydán ve verzi 0.16, jež mimo jiné přidává několik katalogů objektů a souhvězdí podle běloruských a havajských ztvárnění.

Myslíte si, že popularit Node.js překoná Javu? Minimálně Mikeal Rogers, jeden ze zakladatelů projektu, si to myslí, avšak rozhovor není jen o tomto tématu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.