Hlavní navigace

Názor k článku Implementujeme Carrier Grade NAT: nečekané nástrahy od M. - V Česku působí 2000+ subjektů, které se dají...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 6. 2015 10:47

    M. (neregistrovaný)

    V Česku působí 2000+ subjektů, které se dají řadit mezi ISP (neob se tka deklarují). Vlastní AS a bloky od RIPE jich má naprosté minimum.
    Mám zkušenost asi se 70-ti sebjekty a můžu říci, že 1500€/ročně zkrátka odmítají dát, že to je moc peněz a radjěi si koupí nějaké další rádio.
    Takže nejčastěji mají IPčka přidělena z bloku svého uplinku, v případě IPv6 jednu /48 (mylsím, že leda tak N4N neměl problém dávat přímo víc na požádání, pokud se zákazník deklaroval jako koncový ISP). Nebo je i stav, že ISPík má víc uplinků ke stejnému data carrierovi a na každé lince má přidělenu /48 jinou, takže ani není schopen rozumně dělat záskok při výpadku linek pro IPv6 (pro IPv4 zkrátka klieoše NATuje chvíli na tu a pak na druhou odchozí linku). Vždzť tu je řada subjektů, které pokrývají plošně několik okresů,tisícovka a více klientů a jediné co mají, tak je někdy i jen jeden /24 blok IPv4 od svého uplinku na který NATují těch pár okresů. Nezmohli se ani na vlastní DNS, kdy to přeposílají na 8.8.8.8./8.8.4.4.. :-)
    A pokud se na vlastní AS zmohli a jdou do IPv6, tak jich naprostá většina sáhla po PI bloku z nabídky http://www.isp-servis.cz/register_ip.html za 2 kKč/rok. A řada z nich je v tom zmíněném stavu, že jim IPv6 končí na hlavní bráně, případně pár jejich serverech a admini to mají ručně naroutováno domů na hraní a čekají, kdy balíky pro management Mikrotik sítí se naučí IPv6....
    Takže největší šanci na IPv6 mám u sítí, která je tak malá, že vše dělají ručně na všech routerech a nepoužívají zatím centrální nástroj, kdy tam doklepou i tu IPv6 ručně, když člověk chce. A rozhodně se nepředají z té /48 moc. :-)
    Těch ISPíků ochotnýchse baavit o tom, že koncový zákazník chce mít s něma BGP peering, ať na jemu přidleném nebo privátním AS, tak to už je totální rarita.
    Stejně tak souhlasím, že znám řadu případů, kdy má ISPík ASko a BGP ke dvěma růzmým uplinkům, ale IPv6 je dostupné jen přes jednu linku.