Hlavní navigace

Inkscape 1.0: vektorový editor vyvíjený již 15 let

28. 5. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pokud se pohybujete ve světě vektorové grafiky, víte, že je zde poměrně „našlapaný“ segment editorů. Samá zvučná jména – Adobe, Corel, Sketch nebo Affinity. Má Inkscape vůbec šanci?

Začnu malou odbočkou. Pokud chcete mluvit o svobodném softwaru, poměrně záhy se dostanete k odpovědi na otázku, jaké jsou ty nejlepší a nejpříkladnější aplikace podporující ideu svobodného software. Nebudu mluvit o linuxových distribucích. Takže to máme LibreOffice, GIMP, Blender, Mozilla Firefox, OpenShot, VLC Media Player, Audacity, Thunderbird, Dark Table… A taky Inkscape. Všechny zmíněné programy jsou všeobecně dostupné pro mnoho platforem od Microsoft Windows, přes macOS až samozřejmě po Linux.

Taky je profesionálové z příslušných oborů považují za produkty, nad kterými se vyplatí uvažovat nebo je dokonce i profesionálně využít. Všechny (až na donedávna jeden) mají poslední verzi označenou číslem větším než jedna a tudíž považovanou za finální a hodnou respektu/zájmu. Nakonec se k verzi 1.0 dostal i Inkscape. Po dlouhých letech.

Historie

Jsem asi už hodně starý, protože si ještě pamatuji, jak se Inkscape narodil. Stalo se to v roce 2003. Původně se totiž Inkscape jmenoval Sodipodi. vlastně Gill. Gill se záhy přetransformoval v Sodipodi. To bylo v roce 1999. Gill umřel. Pak se čtyři roky Sodipodi vyvíjel a začal se z něj stávat nástroj, pro vektorovou grafiku. To se ale několika vývojářům nelíbilo a od Sodipodi odešli. Stvořili fork s názvem Inkscape, který měl a má od začátku jednoznačný cíl – být nástrojem, který bude referenční pro formát SVG tj. vše, co bude SVG formát zvládat, bude umět Inkscape použít. Sodipodi jsem po nějakou dobu používal a když v roce 2004 umřel, přešel jsem na Inkscape.


Sodipodi 0.32

Poznámka: Jakkoliv se vám to může zdát divné, měl jsem v té době ale jiného, a pro mnoho lidí překvapivého, favorita. Hodně věcí jsem totiž vytvářel za pomoci balíku OpenOffice.org (dnes Apache OpenOffice), konkrétně jeho modulu Draw. To je vektorový editor, který je dobře vybaven pro běžnou práci s vektorovou grafikou. Spoustu věcí jsem byl schopen zvládnout jednoduše a přesně dle mého očekávání. Nezměnilo se to ani v LibreOffice Draw. Ale Inkscape přinášel trochu více nástrojů.

Původní záměr, dobrá integrace SVG formátu jako jediného nativního, zůstává v Inkscape dodnes. Dokonce se dlouho vývojáři drželi původní myšlenky projektu Sodipodi, že nikdy nebude vydán ve verzi 1.0, protože se prostě neustále vyvíjí. Myslím si, že je to poměrně unikátní projekt, který tak dlouho vydržel ve verzích začínajících nulou. Vzhledem k tomu, ale jak byly jednotlivé „finální“ verze stabilní, to ale bylo jedno. V lednu 2019 se objevila alfa verze, označená magickou jedničkou. Trvalo to ještě dalších 16 měsíců a Inkscape je ve finální verzi 1.0. Po 17 letech od forku…


Inkscape 1.0

Základní charakteristika

Chceme-li být exaktně přesní, tak je Inkscape editorem vektorového formátu SVG šířený pod licencí GNU GPL 3, s možností importu a exportu konkurenčních formátů. Možnosti export formátů jsou podstatně více limitovány než při importu. Například oborový standard ai jde jen naimportovat. I v propagačních materiálech je Inkscape profilován více jako aplikace určená spíše pro tvůrce webových stránek než pro pravověrné profesionální grafiky. Nutně vám zde nebude nic zásadního chybět, ale občas to trochu skřípe.

Abych dokumentoval to, o čem mluvím, zmíním jednu funkci, kterou Inkscape nemá. Jde o vícestránkové dokumenty. Ale není to tím, že by vývojáři nebyli schopni tuhle funkci naprogramovat, ale je to mnohem jednodušší – referenční SVG editor. SVG v současné finální verzi 1.1 nepodporuje struktury pro více stránek, ty jsou až v novější specifikaci 1.2. Ta nebyla standardizována a je nahrazena novější verzí 2.0, kde ale podpora více stran není. 

I tak však SVG není úplně čisté a obsahuje i specifické vlastnosti spojené s Inkscapem, což může někdy komplikovat přenositelnost výstupů do jiných SVG editorů. Ale není to nic masového. Druhým šířeji podporovaným výstupem je export do PDF formátu. V nové verzi jsou podporovány i „klikatelné“ odkazy a výstup metadat, vylepšeno bylo i zarovnání textu a barevné přechody.

Poznámka: A protože Inkscape podporuje přidávání zásuvných modulů, existuje již od roku 2011 doplněk, který podporu přidává. Svým unikátním způsobem. Poslední aktualizace je z roku 2012. No a s příchodem verze 1.0 přestal doplněk fungovat. Je tedy otázkou, zda se autor dostane k nějaké aktualizaci. Osobně jsem skeptický.

Pokud chcete vytvořit kvalitní SVG grafiku, nenajdete asi jednodušší a výkonnější aplikaci. Velmi příjemně se používá. Nejenom v Microsoft Windows a v Linuxu (tam je obvykle v repozitářích, k dispozici je ale i Snap a AppImage balíček), od verze 1.0 oficiálně i pro Mac OS (autoři píší, že je to „jen“ preview verze, ale s lepší integrací do systému). Uživatelské rozhraní je postaveno v novém GTK 3.

Zpětná vazba uživatelů říká, že rozhraní se v porovnání se staršími verzemi trochu zpomalilo. Pokud se budeme bavit o velké viditelné změně, vězte, že je to světlý a tmavý nativní vzhled. Inkscape se vždy snažil přebírat styl operačního systému, teď ale máte možnost přepnout. Byla integrována i podpora HiDPI monitorů.

Staronoví uživatelé v nové verzi ihned zaznamenají změnu v uživatelském rozhraní, například nástrojová nabídka byla předělána. Všeobecně by to však nemělo nikomu dělat zásadnější problémy. V nové verzi se objevila i vylepšení již existujících nástrojů – Živé efekty cesty, Režim rozděleného pohledu nebo Režimu rentgenu. Tato vylepšení ocení hlavně ti, kteří kreslí volně. Mohou tak vidět jednotlivé křivky a aplikovat efekty na již existující objekty v SVG. Pro techniky byly vylepšeny moduly práce s kótami a s měřením objektů a lze také otáčet s plátnem.


Výběr živých efektů cesty

Funkčnost není v podstatě finálně dána, protože Inkscape podporuje model zásuvných modulů, chybějící funkce je tak možno doprogramovat. V nové verzi se přidala podpora Pythonu 3 a bylo učesáno API. To může způsobit, že některé starší doplňky přestanou fungovat. Seznam doplňků najdete na Wiki stránce Inkscape, vestavěné jsou na GitLabu.

Ze základních nástrojů pro tvorbu asi nechybí nic zásadního – najdete zde základní geometrické útvary, křivky či kaligrafická pera. Je k dispozici i nástroj pro práci s textem nebo s barevnými přechody. Inkscape podporuje vrstvy a práci s nimi (přesuny, pojmenovávání, vrstvení na sebe apod.) a také pokročilou práci s objekty jako je např. sjednocování, slučování, průniky a mnohé jiné. Inkscape lze používat i grafickým tabletem. Osobně mám rád i funkci vektorizace bitmap, tj. možnost převést bitmapový obrázek na vektorový. Nelze si to představit tak, že vezmeme fotografii a Inkscape ji převede do vektorů. Spíše je to nástroj k tomu, že vámi ručně malovanou kresbu fixem jedné barvy převede do vektorových křivek. Dají se s tím pak dělat kouzla.

Pro našince je dobrou zprávou, že Inkscape má plně počeštěné rozhraní (a autoři se chlubí, že je přeložen do celkem 88 jazyků). Zároveň se v detailu skrývá ďábel – pokud se s Inkscapem učíte a sledujete různé tutoriály (třeba YouTube kanál Janctu, TJ Free, Logos by Nick nebo seznam z domovské stránky Inkscape a hlavně Inkscapers.cz), budete ztraceni. Těch českých moc není a při sledování těch cizojazyčných zase nepoznáte, o jakou funkci se jedná. Přepnutí jazyka je však velmi rychlé a v podstatě znamená jen vyhledání příslušné položky v nabídce a restart aplikace. Zároveň mějte trpělivost s tím, že velká většina tutoriálů je v současné chvíli pro starší verze, což úplně nemusí znamenat, že je návod na nic, ale může to vypadat trochu jinak, než vidíte ve své aplikaci.

Inkscape se nemá za co stydět

Pokud porovnáme verzi 1.0 s poslední stabilní „finální verzí“ 0.92, najdeme dost změn. Pokud se na Inkscape divám jako na výkladní skříň filozofie svobodného software, nemá se za co stydět. Pokud se na něj podívám očima profesionálního grafika používající konkurenční komerční produkty, není to pro mne nic, čím bych se měl nutně zabývat. Pokud jsem člověk, který se chce naučit práci s vektory, není lepšího nástroje.

root_podpora

Stále mám takový „zašoupnutý“ pocit, že je na něm vidět, jak spatřil světlo světa. Je to milion drobností, které by si komerční produkt neměl dovolit. V kategorii tvorby SVG pro web však Inkscape nemá konkurenci, především v poměru cena/výkon.

Tady je to nástroj profesionální. Existuje dost dokumentace, spoustu materiálů však musí jejich tvůrci trochu aktualizovat, což bude chvilku trvat. No a pak je tam jeden moment – proč Inkscape nezkusit? Nic vás to nestojí. Dejte mu šanci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.