Hlavní navigace

Názor k článku Integrované vývojové prostředí Lazarus: jen zdánlivý anachronismus od Pavel Tišnovský - (k prvnímu odstavci se nebudu vyjadřovat, ostatně rok...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2022 19:13

    Pavel Tišnovský

    (k prvnímu odstavci se nebudu vyjadřovat, ostatně rok narození Javy je taky relativně malý :-)

    ad rychlost překladu: Wirth navrhl Pascal tak, aby se pro jeho zpracování mohl používat LL parser (proto se LL parserům říkalo "evropské", Wirth se těmito parsery zabýval a snad všechny jeho jazyky jsou na něm postaveny). A LL parser je možné napsat hodně efektivně, prakticky (teď přeháním) s okamžitým generováním výsledného objektového kódu. Taky se Pascal moc nezdržoval nějakým velkým preprocesingem (i když TP měl include apod.), překlad byl z velké části hotov v prvním průchodu atd.

    Těch vychytávek tam bylo několik, ale základem byl Pascal jako formální jazyk založený na LL gramatice. Zajímavé bylo, že Borland vydával i obdobu C/C++, jak pro Turbo Pascal (Turbo C), tak i pro Delphi (Borland C++ Builder), ale ta rychlost byla možná i řádově jinde (i přesto, že tam dělali triky s předzpracovanými headery atd.). Ono jen pitomé #include <windows.h>, nebo co tam bývalo, si vzalo spoustu času.