Hlavní navigace

Názor k článku Integrované vývojové prostředí Lazarus: jen zdánlivý anachronismus od Pavel Stěhule - Jde hlavně o to, že je to byl...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2022 19:49

    Pavel Stěhule

    Jde hlavně o to, že je to byl jednoprůchodový překladač navíc bez větších optimalizací. V podstatě je to Pascal -> exe

    C je na parsování také poměrně jednoduchý jazyk, možná ještě jednodušší než Pascal, ale je tam několik etap, které dříve vyžadovaly zápis na disk a start dalšího překladače nebo linkeru. Navíc u Cčka bude dost náročná evaluace (interpretace) maker. U Cčka je preprocesor -> C -> asm -> stroják -> linker.

    Pascal je novější jazyk, který reflektuje silnější počítače a snaží se o rychlejší vývoj (a rychlost běhu aplikací není absolutní kritérium). Cčko byl systémový jazyk (tudíž přirozený bottleneck), a navíc vznikal na starších mašinách, kde šlo vůbec o to dokončit překlad. Rychlost vývoje v Cčku se porovnávala s assamblerem (tudíž pro Cčko super, i když to bylo výrazně pomalejší než v Pascalu). Ale z té perspektivy se na Cčko nikdo nedíval.

    Pascal byl aplikační jazyk, Cčko byl systémový jazyk. Ve starých učebnicích se píše něco ve smyslu - v shellu máte extrémně rychlý a jednoduchý vývoj, ale výsledek je pomalejší, a pokud by byl extrémně pomalý, tak to napište v Cčku. A Pascal byl výrazně lepší alternativou shellu (nebyl alternativou Cčka).

    6. 1. 2022, 19:53 editováno autorem komentáře