Hlavní navigace

Intel Itanium končí, Fedora 30 přijde s pod­porou Fastboot

3. 2. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Robert Swan je oficiálně šéfem Intelu, Samsung představil 1TB eUFS čip, přichází MIDI 2.0, Intel chce koupit Mellanox Technology, investuje další miliardy v Izraeli, Nvidia vydělá výrazně méně.

Robert Swan je oficiálně šéfem Intelu

Když byl loni v poklidu odejít Brian Krzanich z pozice CEO společnosti Intel, jeho místo dočasně zastoupil firemní CFO Robert Swan. Ten se osvědčil a firma jej po 7 měsících jmenovala na pozici CEO již trvale. V pořadí je 7. šéfem společnosti za dobu 50 let její existence. Současně byl Swan také zvolen do správní rady společnosti. Jeho předchozí pozice CFO je dočasně ujímá Todd Underwood, dosavadní vicepresident přes finance a šéf firemní divize Corporate Planning and Reporting.

Z jeho proslovu u této příležitosti si vypíchněme několik myšlenek: „toto jsou pro Intel vzrušující časy. Rok 2018 byl vynikajícím rokem (máme k tomuto tématu sérii článků) a firma je nyní uprostřed své transformace, aby pokračovala směrem k dosud největším příležitostem na trhu.“

Držme Intelu palce, aby pod vedením nového trvalého šéfa nedošlo na takové přešlapy jako za Krzanichovy éry. AMD totiž díky architektuře Zen, resp. Zen 2 roste a hlásí rekordní růsty prodejů zejména v serverové sféře, kde to Intel může v nadcházejících letech hodně bolet.

Intel definitivně pohřbil procesory Itanium

V tichosti, drobnou změnou v příslušném dokumentu [PDF], Intel ukončuje životní pouť procesorové rodiny Itanium, do které vkládal před necelými 20 lety naděje jakožto do potenciálního 64bit nástupce staré x86. Tuhle bitvu vyhrála AMD, její instrukční sada AMD64, později zvaná též x86–64, byla převzata Intelem a dodnes kraluje trhu „velkých“ počítačů.

Poslední procesory rodiny Itanium, řadu 9700 „Kittson“, uvedl Intel na trh předloni a už tehdy se vědělo, že další nepřijde. Tato řada je nyní označena EOL (end of life), případní zákazníci si tak musí vyjasnit, kolik produktů této řady ještě budou chtít a zadat případnou poslední možnou objednávku. Intel předpokládá, že poslední vyrobené procesory bude zákazníkům zasílat nejpozději v polovině roku 2021, poté dojdou veškeré zásoby.

root_podpora

Intel Fastboot už ve Fedoře 30

Fedora 30 zapne Intelův Fastboot pro procesory rodiny Skylake a vyšší. Kód pro Fastboot již Intel dokončil a předpokládá se, že tato funkcionalita pro integrované grafiky řad HD/UHD i Iris se objeví v jádru 5.1 (pokud budou elementálové nakloněni) – Fedora tedy Fastboot v ovladači Intel DRM/KMS aktivuje ještě dříve.

Uživatelé starších platforem než Skylake mohou použít ruční aktivaci volbou i915.fastboot=1. Volba Fastboot ke svému běhu s ohledem na „předčasné zařazení“ potřebuje úpravy v kernelu Fedory, bootovací obrazovce Plymouth a další drobnosti. Ve výsledku tak ale uživatel získá hladký start systému bez blikání obrazovky.

Krátce

  • Samsung představil světově první 1TB jednočipové úložiště typu eUFS. Má se za to, že bude součástí nadcházející generace firemních smartphonů Galaxy S10 / Note 10. Rychlostí dosahuje při čtení až na 1GB/s (zápis až 260 MB/s), IOPS jsou v desítkách tisíc/s. Technologicky jde o 16 čipů navrstvených uvnitř jednoho pouzdra o velikosti 13×11,5 mm.
  • Po 36 letech přichází inovace MIDI. Formát MIDI 2.0 a jeho popis budou již brzy dostupné na domovském webu.
  • Intel jedná o koupi izraelské společnosti Mellanox Technology. Díky ní by se mohl na 5G poli postavit Huawei v bojích o budování 5G infrastruktury ve světě, zejména díky patentům v držení Mellanoxu. Nabízí 6 miliard dolarů, 35 % nad aktuální hodnotou společnosti. Připomeňme, že Intel se snaží na poli 5G uspět, nedávno jej za svého dodavatele 5G určila společnost Apple, která se chce zbavit závislosti na Qualcommu.
  • Po 5 miliardách dolarů investovaných loni do existující továrny v izraelském Kiryat Gat plánuje Intel investovat v zemi dalších 11 miliard dolarů do nové továrny.
  • Nvidia snížila svůj odhad zisků (2,7 → 2.2 mld. USD). Má jít o důsledek nadstřelených cen nových grafik, které se neprodávají až tak dobře. Akcie zareagovaly velkým poklesem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.