Hlavní navigace

Intel ohlásil serverová GPU na bázi Xe, Mageia 8 se blíží

15. 11. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Intel
MX Linux 19.3, FFmpeg s AV1 na Nvidii, Sunny Optical přichází o Huawei, chce k Apple, na ARM Macích zatím ne-nativní Lightroom i MS Office, PS5 bez 3D, bez Dolby Vision, bez Dolby Atmos i bez 1440p.

FFmpeg dostává podporu dekódování AV1 na GPU Nvidia

Majitelé GeForce RTX generace 3000 mohou zaplesat. Tedy, oni už plesají proto, že mají kartu doma (jsou stále poměrně nedostatkové), nicméně pokud používají jakýkoli software stavějící na FFmpeg, mohou se těšit na podporu dekódování otevřeného video formátu AV1 za pomoci GPU.

Podpora je jednou z věcí, které přibývají do seznamu novinek pro příští verzi projektu FFmpeg. Implementace pro GPU Nvidia využívá firemního rozhraní NVDEC, které je součástí jejího Video Codec SDK.

Na podporu AV1 se mohou těšit i majitelé nejnovějších procesorů Intel s GPU generace Gen12/Xe (tedy mobilní Tiger Lake), kde FFmpeg realizuje podporu skrze VA-API. S novými Radeony řady 6000 přijde podpora i do světa AMD a logicky tak i do ovladače AMDGPU.

Intel ohlásil serverová GPU na bázi Xe

Spolu s oznámením nových serverových GPU karet pro datová centra zveřejnil Intel též určité informace o ovladačích pro GPU. Zajímavé na tom je, že ovladače pro Linux sdílí zhruba 60 % kódu s verzí pro platformu Windows. Dosahuje přitom zhruba 90 % výkonu pod Windows v 3D a až 100 % výkonu při běhu OpenCL aplikací. To není s ohledem na skutečnost, že generace Xe je na trhu velmi krátce, vůbec špatné.

Nové GPU karty pro servery jsou neméně zajímavé. Současný typ H3C Server GPU nese na kartě tříčtvrtinové full-height PCIe ×16 velikosti celkem čtveřici GPU s vlastní pamětí (zakládá na Gen12 Xe-LP se 128bit pipeline a 8GB LPDDR4). Intel se dušuje, že tato karta utáhne bez potíží i více než 100 androidích hráčů v cloudu, přičemž cílovou konfigurací je serverová škatule s celkově 16 GPU. Ceny a dostupnost však zatím Intel neprozradil.

V sw oblasti Intel oznámil oneAPI Gold na prosinec tohoto roku a dále Intel Implicit SPMD Program Compiler (ISPC) běžící nad oneAPI Level Zero.

Intel každopádně odvedl hodně práce, ještě před rokem sdílel jeho Linuxový ovladač jen 10 % s verzí pro Windows a dával přitom jen zhruba 60 % výkonu. V tomto kontextu bylo spíše drobností, že Intel oficiálně podporoval jen jednu linuxovou distribuci (dnes podporuje tři hlavní enterprise distribude).

Pro lepší podporu vývojářů i uživatelů Intel dále spouští vlastní portál GPGPU Documents. Více a více obsahu čekejme v nacházejících měsících.

Další novinkou je Project Flipfast, což je iniciativa mající za cíl vylepšení hráčské zkušenosti na Linuxu za pomoci běhu grafických aplikací / her ve virtuálním stroji se zero-copy sdílením bufferů video paměti mezi hostitelem a hostem. Další podrobnosti, včetně tématu GUI rozhraní pro ovladače Intel GPU, shrnuje Phoronix.

MX Linux 19.3 s jádry 4.19 a 5.8

Na desktopy orientovaná distribuce MX Linux, vycházející z Debianu a nabízející Xfce či KDE Plasma, přichází v nové verzi. Novinky lze shrnout jako očekávaný balík aktualizací na novější verze programů plus várka dosavadních bezpečnostních oprav. Uživatelé MX Linuxu verze 19.cokoli tak nemusí nic stahovat, vše jim průběžně přichází skrze aktualizace OS.

Jádrem této verze je Linux 4.19.x, který nyní navíc umí automatickou aktualizaci dle zdrojů Debianu. K dispozici je i varianta ISO obrazů AHS (Advanced Hardware Support) , která nabízí Linux kernel verze 5.8, MESA 20.x a také novější verze firmwarů – aktualizováno je takto i instalační médium KDE verze.

Sunny Optical očekává pokles objednávek od Huawei

Čínský výrobce optické techniky Sunny Optical očekává, že v důsledku amerických sankcí vůči Huawei klesnou objednávky od čínského gigantu, které společnost realizuje. Dlužno doplnit, že Sunny Optical je firma, která pro Huawei na zakázku vyrábí zcela špičkové miniobjektivy pro smartphony, a to v součinnosti s vývojem ve spolupráci s německým výrobce foto techniky Leica. Sunny Optical tak nyní vyvíjí úsilí, aby získala nějaké zakázky od Apple (ráda by dodávala moduly fotoobjektivů pro iPhony v příštím roce, případně nejpozději 2022).

Tchaj-wanské DigiTimes dodávají, že přes veškerý vývoj, který v Číně v tomto oboru probíhá, je konkurenceschopnost čínských dodavatelů co do kvality produkce stále menší než u tchaj-wanských společností Largan Precision a Genius Electronic Optical. Na druhou stranu lze ale předpokládat, že mohou vše kompenzovat přijatelnější cenou.

Aplikace na Macích s ARMem často zatím ne-nativní

Radikální změna v počítačích Apple, která s příchodem ARMů nastává, zastihla některé výrobce softwaru nepřipravené (nebo na ně byl zkrátka Apple moc rychlý). Kupříkladu Microsoft a jeho kancelářský balík Office, stejně jako Adobe se svými aplikacemi zatím na nových strojích rodiny Mac nepojedou nativně, ale přes vrstvu Rosetta 2.

Adobe vysloveně na svém webu hovoří o tom, že Rosetta 2 emulation mode není oficiálně podporován a na nativní verzi se pracuje. Jinými slovy například Lightroom tak třeba přes Rosettu 2 běží, ale Adobe toto nijak nepodporuje (byť uvádí, že nejsou známy žádné problémy s tímto způsobem provozu Lightroomu) a zákazníci by tak z logiky věci spíše měli vyčkat na nativní verzi pro ARM Apple M1, pokud jsou na běhu aplikací od Adobe bytostně závislí (jako např. profesionální fotografové).

Několik vět k Playstation 5

FlatPanelsHD shrnuje to podstatné o nové Playstation 5. Dolby Vision není podporováno pro žádný typ obsahu, k dispozici je HDR10 (má pouze statická metadata). 4k/120p skrze HDMI 2.1 bude podporováno hned od začátku (není ale uvedeno, zdali bude PS5 podporovat i VRR), pouze Sony upřesňuje, že PS5 bude VRR umět (avšak neříká, kdy).

Podle všeho nebude podporováno dekódování pozičního zvuku Dolby Atmos, lze ale očekávat, že minimálně bude fungovat bitstreaming Atmosu dál, třeba to receiveru s podporou jeho dekódování (Atmos si vyžaduje UHD / Blu-ray). 3D Blu-ray nebude podporován a zdá se, že ani 3D hraní.

Podpora 8k rozlišení se objeví čase, podpora 1440p nebude. Nejspíš nebude podporován ani HDMI ALLM (Auto Low Latency Mode), neuměla ho ani PS4 a Sony si vyvinula vlastní alternativu. Podporován bude režim PS5 Remote Play. Herní disky budou region-free.

Mageia 8 se blíží

Vývojáři linuxové distribuce Mageia shrnují stav vývoje verze 8. Ta je na dobré cestě. Aktuálně vývojová verze nabízí Linux kernel 5.9.6 (pro x86_64, i586, arm7l a aarch64). Osmička však vyjde s LTS jádrem, lze tedy očekávat, že v nějakou chvíli přejde vývojová větev na Linux 5.10 (ten se objeví v prosinci). Systém dále staví na systemd 246, glibc 2.31, GCC 10.2, LLVM 10.0.1, urpmi 8.123, DNF 4.2.23 a rpm 4.16.0.

Z dalšího tvůrci zmiňují java-11-openjdk (11.0.9.6; už bez verze 8), Python 3.8.5, Rust 1.47, Ruby 2.7.2, Golang 1.15.3. Nechybí X.Org 1.20.9, podpora běhu GNOME na Waylandu s Intel, AMD i Nvidia GPU, KDE Plasma s QT 5.15.1 + Plasma-Workspace 5.20.2 (lze vyzkoušet s Waylandem). Dále GNOME 3.38.1, zbrusu nové LXQt 0.16. Xfce jako 4.15 preview (a možná do vydání Mageia 8 vyjde Xfce 4.16), Cinnamon 4.6, MATE 1.24.1 atd. Firefox a Thunderbird jsou shodné s Mageia 7 (tedy verze 78 ESR), pracuje se na zprovoznění prohlížeče Chromium.

UX DAy - tip 2

Přetrvávající problémy zahrnují:

  • některé balíčky se nesestaví (zhruba 300, pracuje se na tom)
  • nutno vyřešit zhruba 70 bezpečnostních chyb
  • kombinace uzavřeného ovladače Nvidia a Linuxu 5.9 neumožňuje spolehlivě otestovat vše potřebné (zlobí OpenCL a CUDA, kvůli změně v 5.9, a to pro řady ovladačů 455 a 390, avšak ani 340 s 5.9 nefunguje dobře)
  • problémy se závislostmi některých balíčků
  • … a další drobnosti

Až budou tyto problémy vyřešeny, bude vydána Mageia 8 Beta 2. Prozatím je vydání naplánováno zhruba stejně jako Michelangelo Buonarroti plánoval dokončení Sixtinské kaple nebo 3DRealms vydání Duke Nukem Forever: vyjde to, až to bude hotové.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.