Hlavní navigace

Intel potvrzuje: v Management Engine jsou vážné bezpečnostní díry

23. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Intel potvrdil, že bezpečnostní audit provedený na jeho procesorech odhalil vážné bezpečnostní hrozby. Ty mohou vést až ke spuštění cizího nepodepsaného kódu hluboko v procesoru, kde na něj operační systém nevidí.

Když pánové Maxim Goryachy a Mark Ermolov ze společnosti Positive Technologies oznámili, že na prosincové konferenci Black Hat odhalí bezpečnostní slabiny v procesorech Intel, nechal jejich výrobce udělat velký audit technologií Intel Management Engine (ME), Intel Trusted Execution Engine (TXE) a Intel Server Platform Services (SPS).

Výsledkem je objevení většího množství bezpečnostních chyb uvnitř firmware, který běží na novějších procesorech. V těch je hluboko (ring –3) ukrytý operační systém MINIX, který provádí spoustu činností a dovoluje počítač spravovat na dálku. Goryachy a Ermolov tvrdí, že jimi objevené chyby dokáží ovládnout počítač i ve vypnutém stavu.

Problém přitom postihuje poměrně širokou škálu procesorů, konkrétně těch s firmwarem ME verzí 11.0, 11.5, 11.6, 11.7, 11.10 a 11.20, firmware SPS verze 4.0 a TXE verze 3.0. Verze jednotlivých komponent je obvykle možné najít v BIOS/UEFI, kde pravděpodobně najdete jen jednu z těchto technologií.

ME je možné najít na klientských stanicích a levných serverech bez samostatného řídicího rozhraní (IPMI). SPS je pak přítomno ve velkých serverech s tímto rozhraním a TXE je určeno především pro tablety a zařízení s nízkým příkonem.

Nebezpečné rozhraní je možné najít na následujících procesorech:

  • 6th, 7th & 8th Generation Intel® Core™ Processor Family
  • Intel® Xeon® Processor E3–1200 v5 & v6 Product Family
  • Intel® Xeon® Processor Scalable Family
  • Intel® Xeon® Processor W Family
  • Intel® Atom® C3000 Processor Family
  • Apollo Lake Intel® Atom Processor E3900 series
  • Apollo Lake Intel® Pentium™
  • Celeron™ N and J series Processors

Podle Intelu je možné chyby zneužít k lokálnímu napadení počítače a spuštění libovolného kódu mimo dosah uživatele a operačního systému. Je také možné zhoršit stabilitu počítače nebo způsobit pád operačního systému.

Intel vydal testovací utilitu pro Linux a Windows, která prozkoumá váš hardware a software a pomůže vám odhalit bezpečnostní problémy v konkrétním počítači.

Výrobci už začali vydávat aktualizace firmware : Dell Client, Dell Server, Intel® NUC, Intel® Compute Stick a Intel® Compute (stránka podpory Intel), Lenovo. Oprava spočívá v aktualizaci BIOS/UEFI, který se při startu postará o nahrání opraveného firmware do procesoru.

UX DAy - tip 2

Více informací zatím k dispozici není, podle Intelu jde o proaktivní řešení, které má za cíl významně zlepšit bezpečnost. Detaily budeme pravděpodobně znát až po konferenci Black Hat, zatím jen víme, že je ohroženo poměrně velké množství počítačů nejrůznějších typů a určení, protože v nich běží proecsory Intel.

Dobrou zprávou je, že podle dostupných informací je ke zneužití chyb potřeba mít fyzický přístup k počítači. Intel ale poznamenává, že teoreticky může přijít nový vektor útoku, který dovolí zaútočit s administrátorskými právy v operačním systému. Vzhledem k tomu, že některé zde zmíněné problémy dovolují si práva navýšit, je možné, že bude stačit běžný uživatelský účet, ze kterého pak povede cesta dál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.