Hlavní navigace

Názor k článku Internet hloupých věcí od Karel - Je to věda. Postupů a přístupů je řada,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 7. 2015 10:03

    Karel (neregistrovaný)

    Je to věda. Postupů a přístupů je řada, mnohé dokonce z dob před počítači (diagnostika a spolehlivost je obor starý pár set let). Vydá to na celou knihovnu. Důležité je ale hlavně myšlení. Pracovat s tím, že nic není spolehlivé, nic není bezpečné a všechno se pokazí. A už od začátku s tím počítat a tomu se přizpůsobit. Ale to z knížky nenačtete, na to je potřeba najít společnost, která si na tom zakládá a chvíli v tom žít. Osobně jsem měl to štěstí, že jsem začínal ve společnosti, co vytváří programy pro řízení údržby v jaderných elektrárnách. Pro tuto metodiku vývoje SW se používá název "fault tolerant".

    Proto docela pláču, když někdo přeceňuje unit testy nebo předpokládá, že spolehlivost zlepší kontrolou vstupních parametrů. Protože jádro spolehlivosti není v tom, zjistit, že je něco špatně, ale v tom, umět se s tím vypořádat nebo to dokonce opravit. Kdykoliv se setkám s programem, který jen oznámí "general exception, call administrator" a vypne se, tak si podvědomě řeknu: bum.

    Zkrátka: chyby byly, jsou a budou. Cestu nevidím v tom, vytvářet bezchybný software a hardware. Já cestu vidím v tom, vytvářet software, co dokáže chyby detekovat a vypořádat se s nimi.