Hlavní navigace

Názor k článku Internet je rozbitější a uživatelé hloupější, než odborníci na bezpečnost doufali od ... - Jen poznámka k: " Presumování viny je nepřípustné...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 2. 2018 10:15

    ... (neregistrovaný)

    Jen poznámka k: " Presumování viny je nepřípustné vždy a za všech okolností, ale týká se pouze trestní odpovědnosti. Zde se jedná o odpovědnost civilní - tedy v zásadě "jen" povinnosti nahradit škodu a "jen" zaplatit pokutu. Budu o tom psát dál."

    Správní řízení, jímž je i jakékoli řízení o uložení pokuty (tedy o uložení trestu), vedené kterýmkoli úřadem, je trestním řízením "svého druhu" (když už tady máváte právními pojmy, pak "sui generis") a jako takové podléhá všem požadavkům, které na ně klade Listina základních práv a svobod, Úmluva o lidských právech a další mezinárodní smlouvy a to včetně principu presumpce neviny (nevinen, dokud není prokázána vina a rozhodnutí nenabyde právní moci). Civilní odpovědností je odpovědnost vůči poškozenému. Pokuta nemá s odpovědností vůči poškozenému (tedy s civilní odpovědností) nic společného a poškozený z té pokuty také neuvidí byť jediný haléř.

    "Zkrátka, pokud takovou odpovědnost nezavedeme, pak budeme jíst jídlo z plesnivých kuchyní a budeme dostávat neustále víc a víc cílené marketingové masírky, protože naše soukromí přestane existovat úplně"

    Což je naprosto příšerný příklad brilantní vrchnostenské palogiky. Dnes objektivní odpovědnost máme, přesto občas hygienici někde nějakou plesnivou kuchyni také najdou. Na základě čeho očekáváte, že kdybychom takovou povinnost zrušili, tak si okamžitě hospodští začnou pěstovat v kuchyních plíseň? Ve skutečnosti je to tak, že jsou ti pečliví, a těch je většina, kteří takovou normu vůbec nepotřebují, třeba proto, že je pro ně nemyslitelné, aby spóry plísní při pobytu v kuchyni inhalovali. Pak jsou tu lemplové a těm je to jedno. Když je nezajímá jejich vlastní zdraví, čekáte, že se posadí na zadek z nějaké pokuty? No a pak jsou tu ti, kteří pracně někde za ledničkou bojují s plísní na zdi, což se při nějakých stavebně-technických poruchách, které nemají šanci ovlivnit, stává. No a těm lze jejich situaci ještě o něco "vytunit" tím, že jim ještě k jejich snaze o likvidaci plísní přitížíme pokutou. Úžasné...