Hlavní navigace

Názor k článku Internet je rozbitější a uživatelé hloupější, než odborníci na bezpečnost doufali od Miroslav Šilhavý - Tím ale potvrzujete, že exportovatelný osobní údaj je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 2. 2018 20:57

    Miroslav Šilhavý

    Tím ale potvrzujete, že exportovatelný osobní údaj je i ono chování na webu, pokud je cíleně sbírané (a se souhlasem). A proto musí být i přenositelné.

    Ta norma má dvě roviny, resp. dva účely.

    Primárním účelem je, že máte právo vědět, jaké informace o Vás někdo uchovává. Vzhledem k tomu, že v minulosti vznikaly obstrukce např. tím, že povinné osoby poskytovaly informace jen na papíře, skenem, nebo jinak strojově nezpracovatelným způsobem, určuje GDPR povinnost předat tento "výpis" ve strojově čitelném formátu. To je celý účel tohoto ustanovení a větší záludnosti v něm nehledejte.

    Druhým účelem je případná přenositelnost. Tedy, např. pokud mám na webové službě uloženy e-maily, musí mi poskytovatel služby umožnit získat data tak, aby byla přenositelná jinam (tedy ne jen PDF faksimile, ale přímo data).

    Je samozřejmě absurdní přemýšlet o přenositelnosti statistik nebo nějaké interní struktury popisující Vaše chování na webu. Nastat to v okrajových případech může, ale nečekal bych, že to způsobí nějaké problémy v praxi.