Hlavní navigace

Názor k článku Internet je rozbitější a uživatelé hloupější, než odborníci na bezpečnost doufali od Miroslav Šilhavý - Tak to ale není pravda. Nelži. Když už se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2018 19:06

    Miroslav Šilhavý

    Tak to ale není pravda. Nelži.

    Když už se budeme zabývat jazykem, tak si prosím povšimněte, že slovo "nelži" je ve tvaru budoucího času, byť jste tím nepochybně myslel čas minulý. Ale pokud bych, jako rodič, řekl svému dítěti před odchodem do školy "Nezapomeň pozdravit paní učitelku a nelži", bylo by totéž slovo myšleno s významem do budoucna.

    Co Vám chci vysvětlit je, že jazyk není totéž, co programovací jazyk.

    napsat něco jako "Zatím přesně nevíme"

    V tom případě musíme ale napsat i to, že zatím přesně nevíme, ani jak probíhají kontroly ze strany hygieny. Protože je čistě na správním uvážení a navíc místně příslušného orgánu, jak kontrolu pojme. Kroky i jejich protokolace závisí čistě na úředníkovi. Jak bude probíhat kontrola GDPR nevíme stejně přesně, jako nevíme, jak probíhá kontrola z hygieny. V obou případech však máme k dispozici předpisy, které mantinely kontroly vymezují.

    všichni vidíme, že reálná kontrola a důsledky vypadají trošku jinak než se doštěš v metodice ... Jistě sis všiml, že se něco děje okolo kontrol daňových subjektů a zajišťovacích příkazů.

    Zajišťovací příkazy jsou krajně nemilé a naprosto špatně využívané. Na užívání předběžného instrumentu práva naopak nesmí existovat žádná metodika, protože pak by se z mimořádného nástroje stal nástroj řádný (vykonávaný podle řádu, metodiky).

    Počet zajišťovacích příkazů byl asi 1500, což je nepatrný zlomek vůči počtu kontrol, místních šetření, platebním výměrům a daňovým exekucím. Tím vůbec nechci snižovat závažnou škodlivost takového postupu, ale vzhledem k naší diskusi musím považovat nárůst využívání zajišťovacích příkazů za "pouhý" exces, bez vlivu na hromadný jev. Rovnou se omlouvám těm, které zajišťovací příkaz postihl nespravedlivě, nechci tím vyjádřit to, že se s takovým postupem máme smířit.

    Necháváte se unášet pocity, nad přečtení norem stavíte nějako "zkušenost" typu "jedna paní povídala". To mi nepřijde správné.