Hlavní navigace

Názor k článku Internet je rozbitější a uživatelé hloupější, než odborníci na bezpečnost doufali od Miroslav Šilhavý - Příkladem toho budiž kauzy okolo zajišťovacích příkladů. U zajišťovacích...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2018 17:04

    Miroslav Šilhavý

    Příkladem toho budiž kauzy okolo zajišťovacích příkladů.

    U zajišťovacích příkazů je vidět, že právo si cestu najde. (Mimohodem, slovo budiž je singulár, v plurálu toto slovo zní "buďtež" - když už chcete používat archaismy).

    A nebo třeba vyhlásí tzv. "daňový džihád" (jak o tom nyní někteří mluví) jako se tomu stalo s těmi zajišťovacími příkazy a začnou (mnohdy samozřejmě neoprávně ale to se pak došetří) hlava nehlava rozdávat maximální výše pokut, s policií zabavovat majetky, zavírat podniky atd jako se tomu opravdu reálně dělo, mluví se o tom, že soudy ruší až 50% - to nech, i kdyby 32 nebo 60 - je to moc.

    Vy se moc díváte na populární pořady. Všechny předběžné nástroje práva - nejen zajišťovací příkazy, ale i předběžná opatření soudu - se z principu ruší rychle. Právě to rušení těch zajišťovacích příkazů není důkazem páchání bezpráví, ale naopak důkazem, že právo funguje! Mně naopak přijde děsivě vysoké číslo, že přes 50 % zajišťovacích příkazů ponechají soudy v platnosti, že shledají tak závažná podezření, že je potřeba zakročit dřív, než je možné konat po právu. (V tomto ohledu posílám velkou výtku dvojici Slonková & Kubík, která interpretaci informace obrátila do fantastického vývodu.)

    Co mi z Vašich příspěvků nějak uniká je, jaký vliv by měl mít postoj správních orgánů na to, jestli hygienické předpisy, či GDPR svědomitě aplikuji? Chápu to správně, že byste chtěl vědět, že to nekontrolují, abyste to nemusel řešit? Nebo o čem vlastně v této debatě uvažujeme?