Hlavní navigace

Invasion 3D

27. 1. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jediný vesmírný koráb. Jediná šance na změnu mnoha osudů. Vše leží na bedrech bezejmenného kapitána. Podíváte-li se mu však zpříma do očí, spatříte sebe sama. Věříte pevně ve své ruce, rychlé reflexy a přesnost? Zase jednou přišel čas zachránit vesmír. Hranice poklidného žití překročila plenící nepřátelská invaze.

Invasion 3D je zábavnou arkádou. Jedná se o remake hry Invaders. Zajisté jste se s ní někdy potkali. Ať to byl již jeden z prvních titulů hraném na vašem památném počítači před mnoha lety či na automatech, do kterých jste malou ručkou vhazovali žetony vyměněné za peníze rodičů. Příběh je v mnoha klonech opomenut a také nyní není zcela prokreslen. Dle názvu se sice dá odvodit, oč autorům kráčí, ale prosté vyvraždit je v tomto případě stejně výstižné. Svou lodí zničte srovnané šiky nepřátel. Až se tak stane, postoupíte do dalšího kola a v něm se pokusíte splnit to samé. Čím méně jich zbývá, tím se pohybují rychleji a je obtížnější je zasáhnout. Pokuste se chytře využít arzenálu zbraní, nabízených bonusů, barikád a štítu lodi.

Invasion 1

V průběhu akce máte o všem jasný přehled. Stav štítu je ukázán uprostřed vrchní části obrazovky. Vlevo od něj je pak stav munice a počet životů. Napravo bychom nalezli číslo kola a dosažené skóre. Jakou máte nyní zvolenou zbraň, to poznáte z tvaru lodi. Barikády, které vám dočasně poskytují ochranu před útoky oponentů, postupně mění barvy, díky čemuž poznáte, kdy budou zničeny. Invasion 3D je také z hlediska ovládání snadné. Již v úvodním menu máte pouhé tři možnosti:

[F1] – Nápověda. Dozvíte se v ní základní princip hry a adresu vývojářů. Toť vše.
[F2] – Start alias nechť vesmírná řež započne.
[F3] – Options. Volné nastavení kláves k obrazu svému.

Invasion 2

Tímto se dostáváme k ovládání. Toužíte se dozvědět, jaké klávesy je dobré znát? Prozradím vám je.

[Šipka nahoru] – Vyražte vstříc ozbrojeným šikům.
[Šipka dozadu] – Nebo se raději stáhnout.
[Šipka doleva] – Zahájit úhybný manévr vlevo.
[Šipka doprava] – Nebo se elegantně vyhnout smrtícímu paprsku zprava?
[Mezerník] – Ruce vás svrbí? Tak vypalte. Nabito a odjištěno.
[Levý Alt] – Aktivujete štíty. Jsou funkční, dokud na stupnici svítí modrá barva. Samy se postupně obnovují.
[1] – Laser. Pomalá kadence, slabá účinnost. Jediný důvod, proč ji používat, je nekonečno nábojů.
[2] – Kulomet. Rychlost výstřelů znatelně lepší.
[3] – Dvojitý kulomet. Tomu již říkám zbraň. Nevýhodou je omezené množství nábojů. Pro volby dvě a tři se používá stejná munice.
[4] – Kanón. Nejlepší volba. Sice pomalejší, ale nezpochybnitelnou výhodou je průraznost. Jste-li šikovní, dokážete jednou ranou zničit celý sloupec nepřátel.

Invasion 3

Munici získáte po každém zdárném kole nebo v podobě bonusů. Například pokud kanónem sestřelíte celý sloupec naráz, dostává se vám extra Strike a pět střel. Sestřelené UFO poletující při horním okraji obrazovky nejenže vám dá 25 nábojů, ale také zničí nepřátele v okolí a ostatní tlakovou vlnou pěkně rozhodí. Budete-li chtít Invasion 3D opustit, postačí frekventovaná klávesa Esc, nyní ještě potvrzení Enter.

Invasion 4

Grafické zpracování Invasion 3D je prosté. Rozhodně na této stránce nic nestojí. Tvůrci hru zpracovali nadlehčeně, spíše pro prožitek a zábavnost než dokonalost prostředí. Zvuky nejsou naštěstí automatové. V pozadí hraje sice monotónní, ale řekněme hudba. Střelba je doprovázena taktéž jistými tóny. Hratelnost, jak jsem již naznačil, je výborná. Stejně jako prapůvodce, tak i remake skrývá tentýž aspekt. Závislost. Říkáte si, že skončí kolo a pak ji vypnete. Ani náhodou. Hraní pokračuje a čas plyne.

root_podpora

Invasion 5

Invasion 3D bych určitě doporučil. Zábavná činnost na hodně pěkných chvil a nostalgických vzpomínek. V poslední době vzrostl také zajímavý subkulturní hit. Vyskytuje se převážně ve velkých městech a spočívá ve vylepování mozaik, na nichž jsou právě vaši oponenti, po zdech domů. Dokážete je sestřelit všechny? Či skončíte těsně před cílem jako Filip J. Fry? Přeci nepotřebujete pomoc bratříčka? Zase je jednou možnost si to dokázat.

Pokud se již třepete na sadu her, stejně jako se třepe sada zelených potvor na vás, stačí jen zajít na webové stránky hry a stáhnout příslušný balík. V něm se například také dovíte, že hra byla napsána z nudy během pobytu v Rusku. No comment. Hlavním obsahem balíku je ale určitě spustitelný soubor Invasion3D. Shoot'em all!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku