Hlavní navigace

iPuissance 4D: variace na školní klasiku

29. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zkázy a zmařených životů, ač smyšlených, již bylo na pořádných pár převozů. Je čas nechat zasloužilého důchodce Chárona oddechnout. Což takhle si sednout do křesla, popíjet kvalitní čaj a nechat pracovat mozek? Poměřovat se s ostatními lidé jen tak nepřestanou. Dnes se tak ovšem odehraje na zcela odlišné frontě.

Hra iPuissance 4D je velmi dobrou variací na piškvorkové téma. Důkladně známý čtverečkovaný papír vám nejspíš, stejně jako mně, nejednou zkřížil cestu. Pomohl nám nejednou zkrátit nezáživné okamžiky našeho bytí. Dnešní titul je klonem tzv. svislých piškvorek; pokud jste s nimi neměli tu čest, lehce nastíním. Hraje se na svislé mřížce, která je dole uzavřená a vrchem se do ní shazují žetony. Plocha se člení do sedmi sloupců a šesti řad. Hráči se v tazích postupně střídají. Cílem je poskládat čtyři žetony stejné barvy vedle sebe a stejně jako v piškvorkách v libovolném směru (svislý, vodorovný i diagonály). Kromě přitažlivého zpracování nabízí také kupu vlastních nápadů a vylepšení. Ostatně to brzy poznáte sami.

ip4d 1

Hru si můžeme buď vychutnat s kamarádem na jednom počítači, vyzvat rozličné úrovně umělé inteligence nebo náhodného hráče na internetu. Po spuštění se zobrazí povedená hlavní nabídka. Zde nás napoprvé bude asi zajímat options. Nastavení je jasné a pochopitelné také s přispěním kouzla kontrastu. V sekcích video, audio, hra si zvolíme např. rozlišení, mód celé obrazovky, hlasitost hudby, zvuků, vykreslení mřížky. Nezapomeňte si provedené změny uložit. Je-li vše hotovo, postupme k samotné partii.

ip4d 2

iPuissance 4D hrají dva hráči – žlutý a červený. Zvolíme-li si za oponenta počítač, je třeba přiřadit mu přiměřenou znalost. K dispozici jsou klasicky pohádkové tři stupně – easy, medium a expert. Mohu říci, že nudit se nebudete. Zpočátku vás asi nejednou dostane i podceňovaný začátečník. V druhé výběrové části si volíme herní styl a omezení. Celá partie může být časově omezena na jednu, dvě, pět, deset nebo až dvacet minut. Po tuto dobu může být odehráno libovolné množství partií. Vítězí samozřejmě ten, kdo skóruje vícekrát.

Máte-li rádi dynamičtější průběh, zvolte časový limit také na tah hráče. Může to být pět, deset, dvacet sekund nebo až minuta. Nejvíce nás asi bude zajímat, jaký mód hrajeme a jaká jsou jeho pravidla. S tím si tvůrci dle mého poradili chytře. Po provedení volby si klikneme na otazník a zobrazí se nám pravidla. Nevýhodou pro jazykově slabší bude fakt, že nápověda je samozřejmě v angličtině. Paleta stylů je docela široká. Budeme-li přesní, jedná se o šest možností. Jmenovitě – Classic, No fill c., 10×10 c., 2 per turn, Reversed, Special. Jedná se většinou o různé drobnější změna na Classic, který představuje typickou hru. Například v Reverse se snažíme přimět oponenta, aby musel poskládat čtyři žetony vedle sebe. 10×10 c. se pouze zvětší mřížka. Special již představuje mnohem více změn a zavedení dalších barev do hry.

ip4d 3

Kdybychom náhodou zapomněli, co vlastně hrajeme, stačí se podívat na horní část obrazovky. Najdeme tam kromě zvoleného výběru také průběžné skóre. Hráč, který je na tahu, je pro změnu zvýrazněn v pravé části.

Zpracování hry se mi opravdu líbilo. Obraz není statický, naklánění mřížky není rušivé a dění oživuje. Efekty jsou pěkné a ne zbytečně okázalé. Hudba zpříjemňuje chvíle napětí. Ani zvuky nepůsobí nijak rušivě. Hratelnost je velmi dobrá. Systém je dobře pochopitelný, a tak nás zatěžuje jen vlastní omezenost. O komplikacích ovládání snad nemůže být ani řeč.

root_podpora

ip4d 4

Celkově bych titul iPuissance 4D hodnotil určitě kladně. Máte-li zájem si užít trochu logických muk, rozhodně si hru nahrajte. Doporučuje pět ze čtyř společností na výrobu čtverečkovaného papíru.

Instalace je jednoduchá – stačí si stáhnout verzi pro Linux, rozbalit a spustit binárku ipuissance4d.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku