Hlavní navigace

Názor k článku IPv4 jako služba aneb jak síť zbavit dual-stacku od Filip Jirsák - V prvním komentáři jste psal o ochraně soukromí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 6. 2014 22:21

    Filip Jirsák

    V prvním komentáři jste psal o ochraně soukromí a identifikaci zařízení. Teď píšete o útoku. Jak to spolu souvisí? Navíc bych NAT neoznačoval za "dost velký problém" pro útok. Mnohem větší problém je, pokud si někdo myslí, že to pro útočníka představuje dost velký nebo dokonce nepřekonatelný problém.

    Pokud se s tím mobilem nebo tabletem budete připojovat přes GSM síť, budete mít jednu IPv6 adresu od operátora, stejně jako dnes můžete mít jednu veřejnou IPv4 adresu. Zda jste doma, v práci nebo v kavárně z toho nikdo nepozná. Pokud se z těch zařízení budete připojovat přes WiFi, budou mít pokaždé jinou IPv6 adresu přidělenou ze sítě, kam je to zařízení zrovna připojené. Jinak by vůbec nemohlo fungovat směrování v internetu.

    Takže se v tomto směru rozhodně nemusíte bát o soukromí. Když si někde přečtete, jak fungují základní principy Internetu, bude vám jasné, že ta ztráta soukromí, jak si ji představujete, je i technicky nemožná a byla by v rozporu se základními principy, na kterých Internet funguje.