Hlavní navigace

Názor k článku IPv4 jako služba aneb jak síť zbavit dual-stacku od Filip Jirsák - Dobře, zkusím vám ten základní princip fungování internetu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2014 13:33

    Filip Jirsák

    Dobře, zkusím vám ten základní princip fungování internetu stručně popsat. Každé zařízení v Internetu má tam, kde je připojené, přidělenu číselnou adresu (IP adresa). Zařízení, která jsou připojena v jedné síti, mají začátek té adresy společný. Sítě, které jsou u sebe a vede do nich jedna cesta, mají začátky adres sítí společné. Atd. Takže když chce nějaký počítač z druhého konce světa komunikovat s vaším počítačem, nezná jeho přesné umístění. Akorát ví, že všechny počítače, jejichž adresa začíná nějak, jsou támhle někde v Evropě, a pošle svá data do Evropy. Teprve jak se pak blíží k cíli, počítače znají větší a větší část adresy.

    Je to úplně stejné, jako v reálném světě – také máte adresu, kde je nejprve kontinent, stát, obec, ulice, číslo a až úplně na konci vaše jméno. A když vám bude někdo posílat něco z Austrálie, nebude australské pošťáky zajímat Klikatá 5 ve Vrbové Lhotě, ale zásilku pošlou do Evropy. Vaše adresa tedy bude třeba Evropa, Česká republika, Vysočina, Vrbová Lhota, Klikatá 5, Veterán. Když se přestěhujete, adresa se vám logicky musí změnit – nově budete mít třeba Španělsko, Madrid, Calle de Goya 75, Veterán. Nemůžete si nechat tu svou původní adresu, protože pak by vám nic nedošlo. Kdyby vám z té Austrálie poslali balík do Evropy, bude to ještě v pořádku. Ale v Evropě by vám ho pak podle té adresy poslali do ČR, ale vy už ve skutečnosti budete ve Španělsku. Jenže do Španělska by se ten balíček podle té vaší původní adresy nikdy nedostal, natož aby vás našel v Madridu.

    Takže stejně, jako jsou poštovní adresy přidělovány na základě hierarchie geografických oblastí, a adresu prostě dostanete z té oblasti, ve které se právě nacházíte a z jí nadřazených geografických oblastí, na Internetu jsou adresy přidělovány na základě hierarchie sítí, a adresu dostanete z té sítě a jí nadřazených sítí, do které se právě připojíte.

    Poskytovatel WiFi v kavárně vám tedy přidělí IP adresu z rozsahu jeho sítě, protože kdyby vám přidělil IP adresu z vaší domácí WiFi, budou data pro to zařízení chodit pořád do vaší domácí WiFi a ne do té kavárny.

    Jinak to, že s IPv6 budou všechna zařízení přistupující k Internetu zároveň v Internetu adresovatelná, není žádný pokrok, to je návrat do nerozbitého stavu, který tady fungoval v době, kdy byl ještě IPv4 adres dostatek.