Hlavní navigace

Názor k článku IPv6: nechtěné dítě (pomalu) přichází od Filip Jirsák - Všechny mechanismy pro push na klienta používají nějaký...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 2. 2017 9:50

    Filip Jirsák

    Všechny mechanismy pro push na klienta používají nějaký ping pro udržování aktivního spojení. A klient musí počítat s tím, že se spojení může kdykoli přerušit a znovu ho navázat. NATy v IPv4 přidávají jen další důvod, proč se spojení může přerušit, v tom s vámi souhlasím, ale není to jediný důvod. Může to udělat kterýkoli prvek na trase, který sleduje spojení (třeba stavový firewall), může to udělat proxy server, může to způsobit výpadek mobilního signálu nebo WiFi.

    Zrovna push z webového serveru je myslím technologie, která si s NATy poradí velice dobře. Mnohem hůř jsou na tom podle mne třeba služby pro IoT (routery, webkamery, NASy apod.), VoIP nebo sdílení souborů, které používají různá serverová a cloudová řešení jenom proto, aby se spolu domluvili dva klienti za NATy, kteří by jinak mohli komunikovat přímo. A to možná některým poskytovatelům cloudových služeb naopak nahrává, protože kdyby spolu mohla zařízení komunikovat přímo, nebudou potřebovat obezličky jako Skype.