Hlavní navigace

Názor k článku IPv6 – nechtěné dítě? od M. - Nu, také jsem využíval kus přídělu v rámci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2017 21:47

    M. (neregistrovaný)

    Nu, také jsem využíval kus přídělu v rámci jendoho sdružení, bylo to /36 vyčleněné z /32, ale nakonec se přešlo na zcela vlastní AS a IPv6 /29 a je klid.
    Bohužel, vztekat se je možno jak chci, ale pokud dám nyní na koncáka pod /64, tak mu udělám problém a ne službu, takže se musím do toho vejít. Že to RFC připouští je hezké, ale plná specifikce všeho je tak obsáhlá, že to implementovat do všeho by byl problém, tak se vybrala malá podskupina jako povinná a nezbývá se mi než přizpůsobit, aby to lidem spolehlivě teď fungovalo s kdejakým šrotem, co se objeví, protože se nedá spolehnout, že cokoliv bude umět něco nad to minimum (a řada jendoznačně neumí, viz vše Android DHCPV6) a Haag do toho nemá co kecat.
    A bokem můžu začít vyvíjet a přesvědčovat, aby to příště šlo jinak (ale to bude za hodně dlouho).
    Se zvoleným zplsobem stromového statického routingu je pak ten volný meziprostor omezen.
    My to tunelejme přes MPLS, respektive VPLS. Takž přenosová siť je schovaná (a bez IPv6), provoz od koncáků na nejbližším L2,5 prvku jde do VPLS, který to posílá do centra, kde VPLS buď končí v PPPoE koncentrátorech (pro SOHO segment) nebo v routerech pro firemní klientelu (kde jde IPv4/IPv6 přímo ve VPLS). Plusem je i komplet schovaná síť před světem (koncák při traceroute vidí svůj router, PPPoE koncentrátor nebo hrniční router pro firmu na dalším konci kraje a další hop je už některý z BGP hraničních rouerů a jde to ven).