Hlavní navigace

Názor k článku IPv6 po deseti letech: svět je v třetině cesty, Česko se zaseklo od Miroslav Šilhavý - @Michal Kubeček Nevím proč se říká, že se jedná...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 6. 2021 19:26

    Miroslav Šilhavý

    @Michal Kubeček

    Nevím proč se říká, že se jedná o akademický projekt, protože to správně není. Nicméně, když se člověk podívá na to, čím si IPv6 muselo projít a jaký je stav, tak si to opravdu nic nezadá s takovým akademickým projektem. Nedomyšlené do praxe, nevymyšlené přechodové cesty, nevymyšlený způsob souběhu (místo souběhu se řeší přechod 6-4, 4-6 et vice versa).

    Výsledek je, že se na to těší jen ISP. Po dvaceti letech považujeme za úspěch, že se jednomu jedinému významnému poskytovateli obsahu (Facebook) podařilo přejí v rámci vnitřní infrastruktury na v6-only. Jsme už tak otupělí, že si ani neklademe otázku, proč ta technologie neumožňuje posouvat hranici tohoto ostrova dál. FB si pevně drží přechod 4-6 ve svých rukou, protože si nemůže dovolit posouvat hranici přechodu dál. To kvůli tomu, že není zajištěno, že by v cizí síti došlo k přechodu správně.

    To jsou hrubé koncepční nedostatky. Ano, byla teze, že všichni přejdou rychle a IPv6 se uchytí a převezme vedení. Proto byla navržena bez ústupků tehdejšímu stavu. Dnes se snažíme aspoň vykompenzovat dvacetiletý vývoj (ohejbáků pro) IPv4, aby byl přechod vůbec možný. Současně se však odhaluje, kolik je toho potřeba dodělat.

    Světu, lidem, uživatelům je šum a fuk, jestli jsou na vině líní vendoři, kteří v6 celou dobu ignorovali a ne protokol samotný. Prostě to nefunguje dobře a tím úvaha končí. Už před dlouhými roky bylo jasné, že by bývalo bylo prospěšnější zavést technicky méně dobrý, ale pro přechod snadnější protokol. Za tu dobu se vyměnilo několik generací hardwaru, že by se dávno vyplatil protokol, který by nativně podporoval společné směrování a přechod pro v4. Mohli jsme být dál.