Hlavní navigace

Názor k článku IPv6 roste, Google hlásí 12 %, chce to ale víc uživatelů od Jenda - > Mne sa tá IPv6 nezdá, má obrovský...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 6. 2016 1:41

    Jenda (neregistrovaný)

    > Mne sa tá IPv6 nezdá, má obrovský adresný rozsah a umožňuje defacto indektifikovať užívateľa, lebo mac adresa modemu sa jednoducho "zmestí" do IPv6 adresného rozsahu.

    A o Privacy Extensions jsi slyšel?

    > A výsledok bolo, že vyše polovička IPv4 adresového priestoru sa nevyužíva!

    Část lidí blokuje veškerou příchozí komunikaci, část jsou zařízení, která se zapínají jenom občas, a část se opravdu nevyužívá. Ono to ani jinak nejde, například protože se vždy alokuje po subnetech, které jsou velké mocniny dvojky (tj. očekávané využití by při rovnoměrné distribuci velikosti sítí bylo 0.75), navíc alokace subnetu je drahá (administrativa, nastavení, fragmentace routovacích tabulek), takže je rozumné vždycky si radši vzít trochu větší, případně s ohledem na plánované rozšiřování.

    > Nehovoriac o tom, ako Snowden načrtol bežnú prax na západe, kde tajné služby vyvíjajú nátlak na pracovné skupiny, ktoré sa snažia vyvíjať štandardy pre IPv6, všetko smeruje k tomu, aby sme mohli byť ľahšie sledovateľní.

    Nepleteš si to s tou falešnou přednáškou Operation ORCHESTRA? Já nevím, ale já furt v IPv6 nějak nevidím větší potenciál ke šmírování. Naopak tam funguje IPSec a díky tomu, že zase po 20 letech bude na Internetu fungovat end2end konektivita, je možné oprostit se od různých zprostředkovatelů sdílení souborů, VoIP atd.

    > Nedostatok IPv4 je umelo vyvolaný.

    Vždyť triviálním výpočtem lze dojít k tomu, že to není pravda: na světě je 7G lidí, z toho řekněme 3G jsou ve světě rozvinutém natolik, aby uvažovali o Internetu. Horní 1G (Evropa a USA) navíc často mají počítač, notebook, smartphone, počítač v práci, APčko, router, IP telefon, IP kameru a chytrou televizi. Adres je 4G, ale alokace nemůže mít 100% účinnost a něco taky je potřeba vyhradit na speciální adresy, infrastrukturu atd. Z toho je snad vidět, že už teď to prostě nestačí, a vypadá to, že chytrá zařízení budou přibývat a současně se Internet bude rozšiřovat do rozvojových zemí.

    > Možno tam sídliť undeground, tak ako teraz sídli underground pod hladinou a potrebujete Tor ako ponorku pod túto hladinu.

    Fun fact: většina lidí nemůže doma provozovat Tor node, protože nemají IPv4 adresu.

    > I LOVE IPv4. Pretože tie sexi 4 čísla sú oveľa krajšie ako MAC adresa a oveľa jednoduchšia ako tá hnusná IPv6-ka. Bleee.

    Ale je jich málo. Btw. existuje DNS, aby se ta čísla ve většině případů vůbec psát nemusela.