Hlavní navigace

Názor k článku ISP: útoky řešíme stále a bude ještě hůř od Filip Jirsák - Zamezení vytváření botnetu by samozřejmě vyšlo levněji. Jenže...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2013 14:17

    Filip Jirsák

    Zamezení vytváření botnetu by samozřejmě vyšlo levněji. Jenže toho se nedá docílit žádnou osvětou – ty majitele zombie počítačů to přímo nepoškozuje, tak proč by se namáhali s nějakým řešením? Jeho ISP by s řešením také měl akorát problémy a nakonec by mohl přijít o zákazníka, který by přešel ke konkurenci. Jediná možnost je řešit to pomocí zákonů (koordinovaně na mezinárodní úrovni) s tím, že když někdo nebude při řešení spolupracovat, ostatní sítě s ním mohou přestat komunikovat. Teprve tím by vzniknul tlak na ISP, protože ti by samozřejmě radši přišli o pár zákazníků se zavirovanými Windows, než aby přišli o všechny zákazníky, protože ostatní odstřihnou celého ISP.

    Jenže když s něčím takovým přijdete, tak hned všichni začnou křičet, jak by to bylo omezování svobody a kdovíco ještě. Takže osvěta je potřeba, ale ne mezi koncovými uživateli, ale mezi odborníky. Aby si uvědomili, že nelze najednou chránit svobodu majitelů i svobodu lupičů. A aby si uvědomili, že svoboda nezávisí na tom, zda budou platit nějaká pravidla, ale na tom, jaká ta pravidla budou a kdo je bude určovat.