Hlavní navigace

Jabbim: nový český jabber klient

18. 12. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nový český klient Jabbim se jistě může řadit mezi jedny z nejzajímavějších softwarových projektů v Čechách. Za zatím poměrně krátkou dobu své existence se z Jabbimu stal docela hezky použitelný klient s některými netradičními řešeními i schopnostmi. Zajímá vás jak vypadá? A co jeho vývojáři?

Seznámení s Jabbimem

Jabbim je klient určený pro protokol XMPP, známější pod jménem jabber. Je napsán v Pythonu a je multiplatformní – běhá pod Linuxem a Microsoft Windows. Je zaměřen v prvé řadě na běžné uživatele, proto se také plánuje podpora zábavních her. Slušivý kabátek Jabbimu je ušit v grafické knihovně QT 4 a pokud se ptáte po licenci, Jabbim patrně příliš nepřekvapí – stejně jako velká řada dalších programů v linuxovém světě je i on vydán pod GNU GPL.

jabbim-connect

Startovací okno – přihlašte se, prosím.

Jak vlastně Jabbim vznikl?

Vznik Jabbimu je také docela zajímavá kapitolka. Protože jsem však osobně u jeho vzniku nebyl, ponechám vysvětlení zasvěcenějším (cituji z blogu vývojářů):

„Vznik jabbimu je spojen s projektem jgames, což byl projekt herního klienta postaveného na knihovně xmpppy. Na jeho vývoji se podíleli Ricardo, HanzZ a grafik Cornelius. Klient ovšem v oblasti xmpp protokolu měl velké problémy s možnostmi knihovny xmpppy, a proto jeho vývoj váznul. Mezitím se HanzZ pustil do vývoje svého klienta, kterého nazval Pyjim. Ten byl o den později přejmenován na Jabbim. Když další z vývojářské komunity okolo serveru Jabbim.cz – Sef – viděl, že projekt stagnuje na xmpppy knihovně, rozhodl se přiložit ruku k dílu. Začal pracovat na vlastní knihovně pro práci s xmpp, Pyxl. Tato knihovna je postavena na knihovně Twisted words. Od této chvíle se začala psát nová historie jabbimu, označovaného také jako -ng (next generation).“

jabbim-roster

Co Jabbim umí a v čem zatím pokulhává?

Jabbim je možné velmi pěkným způsobem skinovat, umí MUC včetně administrace, posílání pozvánek a podobně, poradí si s přenosem souborů, zvládá MUC záložky i metakontakty. Je pluginovatelný – přes pluginy je řešena například historie nebo zobrazování ikonky klienta v notifikační oblasti. Za zmínku dále stojí prohlížeč služeb a prohlížeč konferencí dostupných na daném serveru.

Krom samozřejmých vlastností, které bychom očekávali od každého jabber klienta, disponuje Jabbim také takovými vlastnostmi, které mezi běžný průměr určitě nepatří. Mezi ně patří například ad-hoc příkazy, které umožňují nechat si posílat soubory z Jabbimu na jiný klient s podporou ad-hoc příkazů nebo například vzdálenou změnu svého stavu. Jabbim také do jisté míry zvládá remote controlling, takže se dá klient ovládat na dálku.

jabbim-chat

V současné době nemá zatím příliš smysl kritizovat, vzhledem k tomu, že se stále jedná o vývojovou verzi, jednu připomínku bych ale přesto rád zmínil – osobně mi přijde ne zcela logické grafické rozhraní, což může být do jisté míry pro uživatele problém. Míním tím například volbu „Save“ v nastavení klienta, které nejen uloží změny, jak by člověk čekal, ale také zavře okno s nastavením. Zavírací křížky na každé záložce by možná byly také vhodnější než zavírání ve stylu starších verzí Firefoxu, tedy jeden zavírací křížek úplně napravo. Alespoň dle mého názoru.

JabberJabber.Root.cz

Síť Jabber je ve světě velmi oblíbeným způsobem komunikace mezi uživateli internetu. Nabízí otevřenost, standardní protokol, bezpečnou komunikací, možnost volby oblíbeného klienta a podobně. Root.cz nabízí vlastní Jabber server, který vám nabízí mnoho nadstandardních služeb. Přejděte na Jabber!

Instalujeme

Pokud jste tedy již správně naladěni, pojďme se podívat na instalaci. Předem však upozorňuji, že Jabbim je momentálně v intenzivním vývoji, takže pokud vám nebude něco fungovat, nedivte se.

jabbim-services

Prohlížení služeb.

Jste-li uživatelem openSUSE, Fedory nebo Gentoo, můžete si stáhnout rovnou balíček resp. ebuild. Spouštěcí soubor je k dispozici taktéž pro Microsoft Windows. Nás méně šťastné čeká instalace ze subversion. Tak tedy jdeme na to:

jabbim-archive

Ubuntu 7.10 (nutno mít povolený repozitář universe):

sudo apt-get install subversion python-qt4 libqt4-core libqt4-gui qt4-qtconfig python-twisted python-pysqlite2

Fedora 8:

yum install subversion PyQt python-sqlite2 python-twisted

Nyní je čas na instalaci stažených balíčků, případně, nejsou-li balíčky pro váš systém k dispozici, je na čase sáhnout po Subversion:

svn co svn://dev.jabbim.cz/jabbim/branch/jabbim-ng

Tímto příkazem ze serveru stáhnete zdrojové kódy Jabbimu. Vzhledem k tomu, že je Jabbim napsán v Pythonu, není třeba řešit žádnou kompilaci, stačí prostě vejít do složky Jabbimu a spustit soubor jabbim.sh:

cd jabbim-ng
./jabbim.sh

Pokud máte všechny balíčky, mělo by vám nyní naběhnout okno, do kterého zadáte své přihlašovací jméno a heslo. Funguje? Skvělé! Takže hurá na jabber!

jabbim-MUC

Víceuživatelský chat.

Nesedl vám Jabbim? Netřeba zoufat, klientů pro jabber je spoustu. Na našem serveru jsme psali například o „beruškovém“ klientu Coccinella nebo o klientu Jabbin, který vám umožní přes jabber i volat. Vývojáře a administrátory možná spíše zaujme náš seriál o protokolu jabber.

jabbim-preferences-plugins

(In)aktivace pluginů a jejich případné nastavení.

jabbim-preferences-theme

Nastavení tématu vzhledu.

Zapojte se!

Zaujal vás Jabbim? Není vám lhostejný jeho vývoj? Zapojte se do komunity, budete jedině vítáni! Jak mi bylo řečeno na jabbim@conf.netlab.cz, hodilo by se více vývojářů, grafiků a testerů k vytváření nových pluginů, návrhu modernějších skinů, testování Jabbimu a reportování případných bugů. Samozřejmě pokud máte návrh na novou vlastnost, není problém využít tiketovací systém Jabbimu.

root_podpora

Závěr

Jabbim je ambiciózní a velmi zajímavý mladý XMPP klient. Jeho vývoj jde kupředu mílovými kroky a jak uvádí Jabbim tým, stabilní release by měl být do konce roku. Po jeho testování jsem dospěl k názoru, že bych si velmi dobře dokázal představit jeho používání již ve stavu, v jakém je nyní. Jabbim je velmi stabilní a nepadá, což mě opravdu mile překvapilo. Občas sice může chybět nějaká funkce a jistě se tu a tam vyskytne nějaká ta nedokonalost, ale i tak již je Jabbim dost slušný klient, který má před sebou skvělou budoucnost. Držme mu palce!

jabbim-MUC-bookmarks

MUC záložky.

Odkazy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.