Hlavní navigace

Názor k článku Jádro 3.1 má už o 76 % vyšší spotřebu od Lael Ophir - Pokud správně čtu, tak Michael Larabel identifikoval jen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2011 12:12

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pokud správně čtu, tak Michael Larabel identifikoval jen dva problémy (jeden s ASPM a druhý s ovladačem i915). V obou případech pouze označil patche, které způsobují nárůst spotřeby. Oba patche řešily pády a tuhnutí systému tím, že za jistých okolností zakázaly část power managementu. Příčinu vlastních pádů a tuhnutí na systému bez těch patchů Larabel neřešil, a komplexní opravu (tedy funkční power management a zároveň netuhnutí systému, což zjevně je možné) neumí nabídnout. Navíc sám psal, že jím popsané problémy nevysvětlují *celý* nárůst spotřeby.

    Nakonec čtvrtý odstavec článku říká: "Nejenže se na opravě chyb nepracuje, ale další přibývají a dostávají se k uživatelům společně s novými verzemi jader."

    Když jsme u testování: pokud máte HW otestovaný, můžete na základě identifikace stroje provést konfigurační kroky. Například i915.i915_ena­ble_rc6=1 může být výchozí, ale pokud je známo, že daný model HW s i915 způsobuje tuhnutí, můžete parametr nastavit na nulu. Pak stačí sestavit databázi modelů HW, známých bugů, a vytvořit utilitu, která přepíše konfiguraci vašeho stroje tak, aby měl co nejnižší spotřebu a zároveň netuhnul. Samozřejmě by bylo daleko praktičtější napsat kód tak, aby taková DB nemusela existovat. Podle všeho to ale není vždy možné, a DB HW se nakonec nevyhnete (ve Windows to řeší drivery).
    Shrnuto: jsou cesty, jak problém řešit. Jenže nejsou zdroje, případně není zájem.