Hlavní navigace

Názor k článku Jak jsem se pokoušel vrátit MS Windows: boj začíná od Karel - Bylo běžné počítače stavět z toho, "co trh...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 6. 2012 9:34

    Karel (neregistrovaný)

    Bylo běžné počítače stavět z toho, "co trh dal" a pak ladit. S příchodem MS Windows 95 se situace u nás radikálně změnila. Poskládané komponenty 5 různých výrobců prostě nefungovaly, OS byl nestabilní. V dobách DOSu jste akceptoval, že vám polovina SW nejede (prostě jste hrál jiné hry) nebo jste scháněl všelijaké utilitky a verze BIOSu, aby vám to fungovalo. Jenže MS Win 95 už byly moloch samy o sobě a tak vám často ani nenaběhl OS. Přišel boom "sestav" a s nimi i "výrobce PC" tak, jak ho dnes chápeme. V zahraničí už existovali dříve, ale u nás se jména jako Compaq prosadila až právě v polovině devadesátých let.

    Proč lidé přešli od "bastlení" k sestávám? Právě proto, že se výrobci sestav snažili dodat PC poskládané tak, aby fungovalo. Vzali komponenty, poskládali to, zkusili tam nainstalovat nějaký OS (MS Windows 95 a IBM OS2 byly velmi populární) a ladit, dokud to nefungovalo. A pak to začali chrlit ve větších sériích. To když jste si koupil komponenty, tak se vám stalo, že si tahle deska s tímhle procesorem a touhle CD ROM rozuměli jen v 16bitovém režimu apod.

    V té době MS přišel s jejich "MS Windows do každého počítače" a začal se výrobcům sestav podbízet. Dával jim na licence velké množstevní slevy, nabízel jim podporu při ladění, dával jim extra nástroje na hledání problémů a i jim nabídl možnost upravit si instalaci MS Windows k obrazu svému (přidání jejich vlastních nástrojů, ovladačů atd.) Pořád to bylo drahé, ale byla to cesta jak dodat na trh PC, které "bude fungovat". V době MS Windows 98 už bylo i v mysli lidí zakořeněno "když na tom běží MS Windows, tak to je funkční PC", byť s tím fanoušci Linuxu nesouhlasili (chybějící ovladače apod.) A v neposlední řadě začal cpát Microsoft obrovské peníze do OEM licencí. Rozjel víceméně dumpingový program, kdy největší OEM si platí pouze za podporu a mají balíky licencí (=čísel a nálepek) v ceně. Ve chvíli, kdy náklady na samotnou licenci jsou v řádu několika dolarů, nebo i desítek centů, kdy tyto náklady začínají být řádově nižší než samotný vývoj a testování nových sestav, kdy se jedná o prakticky monopolní OS, takže pro většinu lidí "když na tom fungují MS Windows, tak je to funkční počítač", tak prostě není žádný rozumný důvod tam tenhle OS nedat.

    Dell zkoušel (opakovaně, možná to opět zkouší) dodávat počítače bez OS. Měl je odladěné na MS Windows, ale vám licenci neprodal. Jenže zaprvé to pro něj nebylo levnější (neplatí za počet udaných licencí) a zadruhé tam lidé instalovali "obskurní" (rozšířením, nikoliv kvalitou) operační systémy a divili se, že některé kousky HW nefungují, takže ve výsledku je to stálo peníze navíc za dodání alespoň základní podpory pro jejich HW.

    Takže cpát všude OEM licence MS Windows má dva hlavní důvody: zaprvé je to nehorázně levné, zadruhé dodáte "funkční kus" = spotřební zboží. Že OEM licence nemá v sobě napsáno nic ve smyslu "dostáváš to zadarmo, ber nebo to prostě smaž" je právní nutnost, musí se budit zdání, že nejde o dumping. Ono o dumping nejde, MS na tom stále na servisních poplatcích vydělává, jen už tam prostě není žádný zjevný přímý náklad na licenci. OEM zaplatí Microsoftu paušál ať už si licenci necháte, nebo ne. Takže kolik že by vám vlastně měl vracet, když tu licenci nechcete?