Hlavní navigace

Jak jsem si hrál s BBC

20. 3. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

S instalováním velkých distribucí jako Mandrake nebo Slackware je spousta práce a ne vždy dost času, trpělivosti a místa na pevném disku. Chtěl jsem vyzkoušet live distribuci do nepohody pro případ, že budu chtít zálohovat celý oddíl nebo jen některé soubory na disku z textového řádku.

Co to je

BBC Linux

BBC-LNX je relativně malá distribuce, jejíž poslední verze vyšla 1. 5. 2003, poslední verze kernelu je 2.4.19, vejde se na malé CD velikosti vizitky – odtud Bootable bussiness card. Obsahuje nakonfigurovaný systém s volitelným grafickým rozhraním bootující bez instalace – přímo z CD, nevyžaduje hard disk. Na stránkách projektu www.lnx-bbc.com jsou pod odkazem Downloads k dispozici .torrent soubor pro stahování přes síť BitTorent a také přímý odkaz na .iso image stáhnutelný prohlížečem. Velikost je 48 MB, obraz lze vypálit na malé i velké CD.

Bootujeme

Pro spuštění je potřeba v BIOS nastavit bootovací zařízení na CD-ROM, do něhož jste vložili spouštěcí 4médium, potom zvesela bootujte. Uvítací obrazovka nabízí celkem 6 voleb: Textový režim, grafické prostředí se čtyřmi možnými rozlišeními framebufferu a memtest (nespustí systém, jen test operační paměti). Na CD je k dispozici přes 1000 programů, kompletní seznam získáte příkazem

# ls /bin /sbin 

Najdete zde několik druhů softwaru, podle nápovědy je možné je rozdělit následovně:

  • system administration tools (ftp, ssh, rsync…all unix utilities)
  • web browser (links, lynx, grafický BrowseX)
  • internet (trivial-net-setup pro Ethernet, wvdial pro vytáčené připojení)
  • disk utilities (gpart, parted pro změnu velikosti oddílů, hdparm pro změnu/zjištění parametrů disků a mechanik…)
  • graphical environment (xterm, ethereal…)

Po spuštění vás uvítá pár poznámek odkazujících na užitečný help. Přihlásit se je možné jako root bez hesla.

Podpora zařízení

Možná si budete muset vypomoci ručním zavedením ovladače pro některé zařízení. Poté co jsem spustil trivial-net-setup, nastavil síť a tato nefungovala, jsem byl nucen pro ISA síťovku 3COM 509 zavést ovladač ručně:

# modprobe 3c509 

Problémy jsou také se seriovou myší, je třeba navést odkaz /dev/mouse na seriový port, na němž je připojena:

# rm /dev/mouse
# ln -s /dev/ttyS0 /dev/mouse 

Diskové oddíly

Pro mě byla cesta k přípojným bodům nestandardní, chvíli jsem si zvykal. Chcete-li připojit své oddíly pro čtení/zápis, najdete je v  /mnt/discs/discM/partN:

# mount -o remount,rw /dev/discs/disc0/part1 /mnt/discs/disc0/part1 

Grafické prostředí

BBC obsahuje také skromné grafické prostředí BlackBox. Pokud jste při startu systému vybrali některý z režimů framebufferu, můžete spustit X-server verze 4.2.1:

# startx 

Dále se nemusíte přihlašovat, ocitnete se přímo na pracovní ploše se spuštěnými terminály xterm (černé pozadí s bílým textem) a rxvt (černý text, bílé pozadí). V pravém horním rohu se spustí nenápadný xclock. Klepnete-li na volné místo pracovní plochy, rozbalí se menu s programy rozdělenými do několika skupin. Spustil jsem webový prohlížeč BrowseX. Umí pracovat s formuláři, takže postačí k odesílání pošty přes webmail, žádný luxus to ale není, má problémy s CSS a stránkami s frames. Když jsem maximalizoval okno s otevřeným chatem xko.cz, stěží jsem našel frame s ovládacími prvky pro napsání zprávy. V nabídce styles máte na výběr několik barevných schemat pracovní plochy. Mezi čtyřmi hrami mě zaujal seatris (textová varianta tetrisu s kostkami z křížků) a vesmírná honička xkobo. Dále je zde několik užitečných utilit – xkill pro „zabití“ nefunkční aplikace, kalkulačka xcalc nebo prohlížeč schránky xclipboard. Chybí zde kancelářské programy a multimédia.

V čem BBC vyniká

Chcete-li si v textovém režimu např. zazálohovat některý oddíl nebo postahovat obrazy vaší oblíbené distribuce přes ftp, napsat si bashový skript, pak je BBC dobrá volba. Nechybí textový editor vim, byl jsem příjemně překvapen, že jsem zde našel kromě klasických archivačních programů tar, gzip a bzip2 také arj.

Obsažen je také textový prohlížeč webovských stránek Lynx. Bez problémů jsem se jím připojil přes HTTPS na informační systém chráněný uživatelským jménem a heslem. Soubory, které nedokáže interpretovat, je možné stáhnout. Časem mi bylo protivné odpovídat na každý dotaz, zda přijmout/odmítnout cookie. Lze to obejít zadáním jednoho ze spousty užitečných parametrů.

# lynx -accept-all-cookies 

BBC patří k méně „ukecaným” distribucím. Bohužel v něm chybí manuálové stránky, takže je nápověda chudší o rozsáhlý popis a mé oblíbené související programy na konci manuálové stránky. Přepínače –help či samotné příkazy vypisují pouze syntaxi a seznam parametrů.

Paměťové nároky

Pro běh systému v s grafickým serverem a správcem pracovní plochy black-box bylo obsazeno 44 MB operační paměti a 2 MB swapovacího oddílu. Pro práci v textovém režimu bohatě stačí 32 MB. K dispozici je skript, který aktivuje všechny swapovací oddíly na pevném disku:

root_podpora

# /etc/init.d/swap enable start 

Distribuce obsahuje také klasické nástroje mkswap, swapon, swapoff a free.

Závěr

BBC-LNX je pohodová malá distribuce, kterou můžete nosit vždy s sebou a ona vám za oplátku může pomoci ze svízelné situace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku