Hlavní navigace

Názor k článku Jak jsem stavěla 3D tiskárnu: elektronika od Karel - Na podobných deskách jsem se učil v době...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2014 11:36

    Karel (neregistrovaný)

    Na podobných deskách jsem se učil v době studií na VŠ (konec minulého tisíciletí). Některé byly dost nadupané (i s FPGA), jiné za příčetné peníze. Zaměřené to bylo na studenty, tedy normální lidi. Software k tomu byl zdarma, ať již od Atmelu nebo Xilinxu, a fungoval. Akorát ty desky nebyly natolik profláknuté jako platforma a ani tam nebyla snaha o standardizaci. V každém případě desky byly dodávané za přijatelné ceny a SW k nim byl zdarma i s dokumentací. Tahle praxe existuje dodnes, viz všelijaké development boardy, discovery boardy atd.

    Arduino našlo marketingovou mezeru na trhu a uspělo. A to bez toho, že by dodali nový nebo inovativní produkt. Revoluce se konala v tom, že dokázali k tomu projektu nalákat nadkritické množství lidí. Dnes je zná skoro každý a klony se dají sehnat za cenu pod $10. A to tomu ještě není ani deset let. Perličkou je, že některé z klonů Arduina jsou starší než Arduino - výrobce jen před pár lety změnil konektory tak, aby byly "Arduino compatible". To je výhoda toho, když je něco udělané podle referenčních schemat od Atmelu a FTDI.

    PS: Občas někdo za revoluční označí Wiring. To ano, to revoluční počin byl. Ale tahle revoluce se odehrála dříve, než se Arduino objevilo.