Hlavní navigace

Názor k článku Jak jsem vracel licenci k Windows – Acer 2014 od Lael Ophir - Ad Ten zdroj na HW certification list u...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 11. 2014 4:52

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad Ten zdroj na HW certification list u Red Hat co jsem poslal jako příklad jste přehlédl záměrně - nikoliv
    http://www.root.cz/clanky/jak-jsem-vracel-licenci-k-windows-acer-2014/nazory/521134/

    Ad Linux běží bez problémů známých ze světa Windows i na hromadě necertifikovaného HW - to Windows také. Jenže to nikdo neotestoval, takže je oproti certifikovanému HW daleko větší pravděpodobnost, že to se vyskytne problém.

    Ad Linux nemá problém běžet na spoustě necertifikovaného HW napříč různých platforem a certifikaci vlastně nepotřebuje - myslím že třeba tomu stroji popsanému ve článku by seděl zápis do compatibility DB jako nekompatibilní HW. Při bootu přes BIOS nejde SW vypnout, často mrzne během bootu a nefungují některé klávesy, plus odkaz na další problémy. Při bootu přes UEFI zlobí touchpad, po probuzení občas nefunguje touchpad nebo WiFi, a "pokud náhodou občas překvapí a není s ním rozumná řeč, pomůže ho vypnout, minutku počkat a pak znovu nahodit". A to jde jen o zkušenost jednoho uživatele, který nejspíš zdaleka nezkusil všechno. Přesto uživatel píše, že notebook je "skoro po všech stránkách s Linuxem skvěle kompatibilní". Ruku na srdce - já mám kompatibilním HW trochu jinou představu :)

    Program certifikace HW pro Windows existuje právě proto, aby se uživatelé vyhnuli zážitkům podobným tomu co popisuje autor článku. Pokud si myslíte, že Linux certifikaci vlastně nepotřebuje, tak byste se nad tím měl možná ještě jednou zamyslet.