Hlavní navigace

Jak koupit linuxové PDA

8. 11. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jak je na tom český trh s linuxovými PDA? Kde sehnat alespoň některé modely? Co mohou nabídnout naše internetové obchody a jak může být ještě dnes obtížné pořídit něco z ciziny?

Poslední dobou je o linuxových zařízeních slyšet velmi často. PDA, mobily a další zařízení jakoby měla vtrhnout na náš trh a podle všeho bychom je měli mít prostě všude.

Výhody linuxových kapesních hraček pociťují zejména uživatelé, kteří používají stejný systém i na stolních počítačích. Mohou totiž do jisté míry používat na obou stranách stejný nebo přinejmenším podobný software.

Ale právě v této oblasti hardwareje je to s mírnou nadsázkou podobně jako s yettim – všude se o něm mluví, ale nikdo ho pořádně neviděl. Proto jsem se rozhodl, že zjistím, kdo u nás linuxová PDA prodává.

Samozřejmě v dobách Internetu není problém objednat zařízení někde jinde a nechat si ho poslat. Nemusí to být ale vždy úplně jednoduché.

Jal jsem se proto hledat dostupné informace. Několik hodin jsem intenzivně vytěžoval Google, Jyxo i Seznam, hledal v článcích, fórech i obchodech, ale podařilo se mi najít tři mobilní zařízení, která si u nás (tím myslím Česko a Slovensko) můžete koupit a obsahují Linux.

Asi nejznámějším zástupcem linuxových PDA je Sharp Zaurus, což je už poměrně starý, ale u nás stále velmi rozšířený kapesní počítač, jehož výhodou je zejména velmi široká uživatelská základna a tím i podpora. Pro Sharpy seženete ohromné množství balíčků se softwarem všeho druhu.

Sharp SL-C1000

První ze dvou Zaurů, které si můžete objednat. Obsahuje procesor Intel XScale PXA270 416 MHz, 3.7" dotykový LCD displej s rozlišením 640×480 bodů, 16 MB ROM, 64 MB RAM, qwert klávesnici a dva sloty na paměťové karty SD a CompactFlash.

Pro komunikaci s okolím můžete použít USB port nebo IrDa rozhraní.

Kde koupit: pdacentrum.cz

Cena: 15270 Kč

Sharp SL-C3100

Dražší, ale také vyspělejší bratříček předchozího modelu. Kromě většiny vlastností, které jsou pro oba modely společné, obsahuje 3100 navíc 4GB disk a jeho paměťová kapacita tak velmi podstatně vzrostla. Kromě disku je k dispozici také navíc celkem 128 MB ROM.

Kde koupit: pdacentrum.cz

Cena: 22599 Kč

Motorola A780

Pravda je, že tohle není úplně PDA, ale spíš mobilní telefon s příznaky PDA. Jak se dnes obecně označuje: chytrý telefon. Pokud toužíte po linuxovém telefonu, je A780 v našich končinách jedinou volbou.

Motorola umí triální GSM (zavoláte si i v USA), má rozevírací konstrukci (takže je to véčko), má megapixelový foťák, 48 MB paměti a díru na MMC karty.

Díky GSM modulu jsou funkční možnosti tohoto zařízení poměrně široké. Umí GPRS, MMS, Javu, obsahuje Bluetooth. Kromě toho do něj můžete doinstalovat linuxové aplikace. Prostě telefon k pohledání, bohužel cena není příliš user frendly.

Kde koupit: topmobil.sk

Cena: 22990 Sk

Na japonském trhu je poměrně velké množství linuxových PDA a mobilů a zmíněný Sharp se například zaměřuje výhradně na japonský trh. Občas některý z hodných distributorů přiveze něco z Japonska i jinam. Oficiálně ale Sharp na zbytek světa … nehledí.

Otázka je, proč je situace taková, jaká je. Pravděpodobně za ni může nedostatečná poptávka po podobných zařízeních. V Japonsku bude jednak větší kupní síla, jednak chuť zkoušet nové věci a používat moderní digitální techniku.

My jsme tak odkázáni na nákup v zahraničí, případně na hardware, který není původně určen pro Linux (třeba iPaq) a musíme být dostatečně šikovní, abychom si jej na PDA nainstalovali.

Jak tedy rozšířit Linux i mezi uživatele ostatních systémů, když si musí potřebný hardware objednat z druhého konce světa? Že to nemusí být jednoduché, vám dokáže následující příběh.

Domníval jsem se, že nakoupit v zámořském obchodě nemůže být žádný problém, ale geeks.com mě vyvedl z omylu:

Pokus č. 1

Objednávám Zaury, platím kartou a těším se na balíček. Po pár dnech přichází mail, že se nepovedlo autorizovat platbu a že se to stává třeba tak, že uvedu jinou adresu pro doručení, než je na kartě. Ano, to bude ono, opravuji adresu (no, neopravuji, taková funkce na webu není, takže zadávám novou objednávku).

Pokus č. 2

Objednávám Zaury, vyplňuji správně adresu dodání, platím kartou a těším se na balíček. Po pár dnech přichází mail, že se nepovedlo autorizovat platbu. Přemýšlím, co může být špatně, a napadá mě (zcela chybně, jak se později ukáže), že se karta automaticky zamyká a tady by mohl být problém (i když peníze už jsou zablokované pro Geeks.com a jejich finální stržení už by kartu potřebovat nemuselo). Takže jdu na třetí pokus.

Pokus č. 3

Objednávám Zaury, vyplňuji správně adresu dodání, platím kartou, nechávám ji odemčenou a těším se na balíček. Po pár dnech přichází mail, že se nepovedlo autorizovat platbu. Jsou ty amíci normální? Neumějí si strhnout peníze? Po telefonickém rozhovoru zjišťuji, že prý volají do banky a tam se jim nedaří platbu autorizovat a ať prý zkusím požádat banku, aby odfaxovala ona potvrzení do Geeks.com. Hm, volám tedy do eBanky a zjišťuji, že autorizace se provádí výhradně faxem, nicméně že i pokud někdo telefonuje, umí mu anglicky mluvící personál poradit. Zároveň je mi sděleno, že banka nemůže nikam nic faxovat, že pouze odpovídá na dotaz prodejce na kartu stylem ANO-NE (což je celkem logické). Beru si od eBanky faxové číslo a snažím se přesvědčit Geeks.com, aby dotaz zafaxovali. K mému překvapení jsem stroze odmítnut s tím, že oni rozhodně nic faxovat nebudou, že oni vždy volají. Kam se pokoušeli volat v mém případě, už jsem z nich nedostal. Rezignuji a souhlasím s převodem peněz bankou (je to fakt dobrá cena a jinde za ni Zaura neseženu).

root_podpora

Pokus č. 4

Objednávám Zaury, platím převodem a těším se na balíček. Jsem poměrně trpělivý, protože při volbě dopravy (USPS Parcel Air) tvrdili něco o šesti týdnech (asi to vezou lodí??), nicméně po měsíci se táži, kde že je můj balíček a jestli třeba nemají nějaké sledování podle čísla objednávky. Odpověď mě dorazila – balíček se nám vrátil (asi po pěti! dnech), dopravce neví proč (?) a to zboží už na skladě není. Od plic odpovídám, že USPS Parcel Air normálně do ČR doručuje a proč mi tedy neřekli hned, že se balíček vrátil. Samozřejmě požaduji okamžité zaslání peněz zpět. Že USPS Parcel Air do ČR doručuje, prý vědí a dokonce mají i zákazníky od nás (!?), proč mě neinformovali o vraceném balíčku, jsem se nedozvěděl.

Happyend?

Nakonec to ještě dopadlo celkem dobře. Nemám sice Zaura, ale mám alespoň zpět peníze, takže mě to stálo „jen“ pár stovek na poplatcích bance.

Jak jste (byste) pořídili linuxové PDA?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.