Hlavní navigace

Jak na IQRF: být či nebýt certifikován na interoperabilitu IQRF?

10. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V minulých dílech jste se mohli dočíst, jak funguje IQRF, jak si snadno postavíte síť ze zařízení komunikujících touto bezdrátovou technologií a jak můžete v síti komunikovat a získávat například senzorické hodnoty.

Aby byla komunikace stejného typu na zařízeních od různých výrobců jednotná (např. čtení teploty nebo rozsvícení světla), začala IQRF Alliance spolu se svými členy před třemi roky pracovat na definici standardu. Zařízení, které je pak certifikováno na IQRF interoperabilitu, splňuje tento standard, a proto je velmi snadné zařadit takové zařízení do sítí obsahující nejrůznější zařízení od různých výrobců, protože komunikace s nimi je předem daná a jednotná.

Pokud vyvíjíte specifické zařízení, které není obvykle zamýšleno ke kombinování s jinými zařízeními v síti, není nejspíš potřeba se interoperabilitou IQRF vůbec zabývat, jeho komunikaci a ovládání popíšete detailně vy jako výrobce. V případě běžných typů senzorů a aktuátorů je toto ale na místě, protože pak je pro integrátora snadné takové zařízení použít ve své síti, bez ohledu na výrobce. Komunikace se senzory je pak jednotná, stejným příkazem si přečtete naměřené hodnoty bez ohledu na výrobce.

Standardy IQRF Interoperability

Dokumenty popisující standardy IQRF Interoperability najdete na webu IQRF Alliance, která certifikaci zajišťuje.

Najdete zde standard IQRF pro senzor, binární výstup, světlo či pro DALI zařízení.

Tyto standardy stačí pro nejběžněji používaná zařízení s technologií IQRF. Pokud by výrobce potřeboval nový standard pro své prozatím nestandardizované zařízení, je možné se domluvit s IQRF Alliancí na specifikaci tohoto standardu.

Zařízení, které je vytvořeno v souladu se standardem IQRF, je velmi snadné certifikovat na IQRF Interoperabilitu.

Certifikace IQRF Interoperability

Během certifikace získá výrobce od IQRF Alliance pro své zařízení unikátní identifikátor – HWPID (Hardware Profile ID). Podle tohoto čísla je dané zařízení dohledatelné v IQRF Repository. Aplikace běžící na IQRF bráně nebo v cloudu může repozitář kontaktovat, zjistit detaily o zařízení v síti nebo stáhnout aktualizační balíčky a ovladače pro dané zařízení. Síť je pak možno snadno udržovat aktualizovanou a spolehlivě fungující.


Výrobce připraví software zařízení v souladu se standardy IQRF a spolu s technickou a uživatelskou dokumentací jej zašle do IQRF Alliance pro účely certifikace.

Po ověření shody se standardy dojde k certifikaci daného typu zařízení a zařazení daného HWPID se všemi náležitostmi týkajícími se daného zařízení do IQRF Repository. Zařízení je také uvedeno v Marketplace IQRF Alliance.

DT24


Video tutoriál týkající se interoperabilního zařízení a procesem certifikace najdete v YouTube kanálu IQRF.

V příštím díle řekneme více o ekosystému IQRF a nejčastějších IoT aplikacích.

Odkazy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Má za sebou patnáctiletou praxi ve školství, dnes pracuje pro firmu IQRF Tech a IQRF Alliance a má na starosti akademický program IQRF Smart School zaměřený na podporu vzdělanosti mládeže v oblasti technologie IQRF.