Hlavní navigace

Jak na IQRF: ovládání IoT aplikace z IBM Cloudu a pixla.online

24. 10. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ve chvíli, kdy již máte svou senzorickou síť IQRF funkční a dokážete s ní lokálně komunikovat, může vyvstat potřeba připojit se k ní vzdáleně. Na bráně IQRF máte možnost nastavit připojení k některému vybranému cloudu.

IBM Cloud a síť IQRF

Jako vývojář oceníte možnost bezplatně si vyzkoušet cloud od IBM. A to i bez zadání čísla karty, což zvyšuje atraktivitu použití zejména v první fázi vývoje.

Po přihlášení do console.bluemix.net najděte v katalogu služeb Internet of Things Platform Starter, který obsahuje potřebné komponenty, jako SDK pro Node.js, Cloudant či Internet of Things Platform. Zvolte si unikátní jméno vaší aplikace, která pak bude na dané adrese dostupná. Typ plánu si zvolte dle svých potřeb. Můžete využít bezplatný plán nebo placený, který má zase k dispozici více prostředků serveru.


Následně v Dashboardu klikněte na nově vytvořenou službu a nastavte jí parametry pomocí aplikace Watson IoT Platform.


Zde je třeba nastavit zabezpečení, vytvořit typ zařízení a virtuální zařízení, které bude odpovídat vaší skutečné bráně IQRF.


Zapamatujte si všechny potřebné parametry vytvořeného zařízení, protože tyto parametry musíte následně zadat v konfiguraci brány IQRF, aby došlo k propojení skutečné a virtuální brány.

V administraci brány IQRF, na které běží IQRF Gateway Daemon a webová aplikace pro konfiguraci, v sekci Clouds najděte položku IBM Cloud a zde zadejte všechny potřebné parametry, díky nimž se naváže spojení s IBM Cloudem.


Po restartu služby IQRF Gateway Daemon je možné s touto bránou vzdáleně komunikovat z IBM Cloudu.

Pro snazší komunikaci se sítí si můžete v IBM cloudu vytvořit aplikaci Node-RED. V Cloud Foundry Services najděte svou nově vytvořenou aplikaci, spusťte ji a pomocí odkazu Visit App URL se dostanete do Node-REDu, kde vytvořte potřebné Flow.

Jak danou komunikační strukturu vytvořit, včetně podrobného postupu najdete na gitlab.iqrf.org.


IBM IoT „output“ prvku nastavte identifikaci vašeho vytvořeného virtuálního zařízení a díky tomu pak příkaz zaslaný pomocí prvku Inject bude předán vaší bráně IQRF, která je na toto virtuální zařízení napojena.


Do Debug okna lze vypisovat odeslané příkazy i návratové zprávy ze sítě. Inject prvky obsahují JSON zprávy potřebné pro ovládání sítě IQRF. Pro prvotní ověření spojení můžete například pouze bliknout indikační LED na koordinátoru sítě IQRF, který je uvnitř brány IQRF. Samozřejmě můžete použít jakýkoli DPA příkaz, kterým například získáte senzorické hodnoty ze sítě nebo budete ovládat aktuátory.


Více o protokolu DPA a výstavbě sítě IQRF jste se mohli dočíst v předchozích článcích tohoto seriálu.

Pro komplexní správu bran IQRF (obecně všech linuxových zařízení) můžete použít systém pixla.online, který je představen níže.

Pixla.online – systém pro vzdálenou správu bran IQRF

Pro základní funkčnost a pilotní testování můžete použít bezplatnou variantu této služby.


Pomocí unikátních tokenů si provážete své brány s tímto systémem a následně je můžete vzdáleně spravovat. Lze například tunelovat SSH, webové rozhraní nebo libovolný port brány a následně s bránou pracovat stejně jako v lokální síti.


Systém přímo podporuje sítě IQRF. Umí zjistit zařízení v síti a jejich topologii a nabízí i základní příkazy pro ovládání sítě.

root_podpora


Těmi jsou obvyklé funkce jako přibondování či odbondování zařízení, upgrade firmwaru z IQRF repozitáře, či záloha sítě a její obnova. Systém podporuje také zaslání jakéhokoli DPA příkazu do sítě.



Pro více informací o IoT s technologií IQRF využijte níže uvedené zdroje.

Další informace

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Má za sebou patnáctiletou praxi ve školství, dnes pracuje pro firmu IQRF Tech a IQRF Alliance a má na starosti akademický program IQRF Smart School zaměřený na podporu vzdělanosti mládeže v oblasti technologie IQRF.