Hlavní navigace

Názor k článku Jak na to: bezúdržbový počítač s Ubuntu pro nenáročné uživatele od al - Článek je úplně v pořádku, díky za něj....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 10. 2016 20:08

    al (neregistrovaný)

    Článek je úplně v pořádku, díky za něj. Ubuntu je pro tyto případy jediná rozumná volba: z hlediska správy snadná instalace, dobrá podpora, široká nabídka softwaru, problémy rychle řešitelné vyhledáním v googlu. Sám mám několik takových instalací. Jeden příklad: nejstarší uživatelé jsou babička 60+ a dědeček 70+. Na dvoujádře kolem 2GHz, 4GB RAM mají Ubuntu od verze 10.04, potom 12.04, nedávno jsem aktualizoval na 16.04. Zapnuté jen automatické bezpečnostní aktualizace, svobodný ovladač grafiky (nVidia), automatické přihlašování. Používají denně hlavně internet, Gmail, prohlížení fotografií, semtam koukání na video, skype. Oceňují snadnost použití - jednoduchost, spolehlivé uspávání a buzení. Nepodobnost Unity s windows nehraje naprosto žádnou roli. Za celou dobu měli jen 2 problémy. Jednou při upgradu jádra přestal fungovat původní proprietární ovladač nVidie, vyhodil jsem ho, nahradil za svobodný. Podruhé po dlouhé době začal hlásit nedostatek místa na disku kvůli starým jádrům (/home je na jiném oddílu) - odstranil jsem, jede se dál. To je vše. Uživatelské potíže řeším vzdáleně po telefonu a teamvieweru. Víc práce dá každoroční vyluxování prachu z ventilátorů.

    V podstatě nejproblematičnější je ten teamviewer. Windows program, který běží ve wine tak nějak podivně. Na mém Kubuntu se v poslední verzi nechce přepnout do fullscreenu a někdy ztrácí focus, ale nakonec se to nějak vždycky dá.