Hlavní navigace

Názor k článku Jak nahradit aplikace po přechodu od Slavek - A sakra... to je vážný... Já sice proti woknousům...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 10. 2008 13:46

    Slavek (neregistrovaný)
    A sakra... to je vážný...

    Já sice proti woknousům nic moc nemám, ale není to vaše srovnání až zbytečně příkré a jednostranné?
    Hlavní nevýhodu bych viděl pro gamblery, kteří si skutečně moc nezapařej. A při spolupráci s dokumenty na korporátních office šablonách to také není to pravé. Ale na druhou stranu: podíl originálních prodaných programů se zvyšuje, je jich ale tolik, že to hledání aplikací se týká přechodu např. z Win free grafického editoru na Linux free grafický editor? Nebo tím myslíte přechod z kradeného Photoshopu na free Gimp?
    Profesionál by to řešit nemusel - naláduje si do Maca legální Photoshop, ale kolik Photoshopů, Corelů (nebo Nera na vypalování) je na (nelegálních s aplikovaným WPA crackem s Trojanem) Win nelegálně? Pro profi použití v CADu také nebudete řešit OS - prostě v ceně CADu se OS ztratí. Ale na home/SOHO/normální office potřebujete něco navíc, něco co Linux nenabízí? Buďte konkrétnější.
    Vynechávám síťaře a linuxáky, ty vědí proč jedou na Linuxu.
    Ale třeba teď jsem instaloval pár starším lidem domácí počítače - a raději jsem jim dával Ubuntu 8.04, než XP/Vista. Nemají o 2000 za OS v kapse míň, nepotřebují kupovat antivirus (tj. další peníze), sníží mi pracovní zatížení, protože to nezničí během pár dnů, zaškolení proběhlo v pořádku a v jednom případě mi koukala při školení manželka přes rameno a ptala se: "A kde má data? Kde je třeba disk X:?" A já na to: "proč má takový normální uživatel vědět, kde má nějaký disk? K čemu je to dobré?"
    Nevýhody některých specifických aplikací pro "můj" Desktop a moji práci stále ještě cítím, ale lepší se to. Doufám, že když se nás bude víc přidávat, přidají se i výrobci komerčních sw - pro spec. aplikace.
    Ale rozhodně se na řadě svých strojů nehodlám vracet k Win.
    Zkoušel jsem třeba - zblblej z Win - komerční Nero pro Linux - no... K3B na této platformě vyhrálo. Pořád mi chybí aplikace od Macromedia. Kdyby je tak někdo přesvědčil... Ale kolik "normálních" uživatelů si dělá svoje flash animace? Chtělo by to i třeba širší nabídku programů pro střih a rendering filmů a další, ale pořád nic z toho, co by mi bránilo v používání Linuxu na mých PC (mám ale i pár s Windows na spec. aplikace:-)