Hlavní navigace

Názor k článku Jak nikdy nespouštět službu, aneb kdo posílá tajemný SIGKILL? od Filip Jirsák - Jistěže existovaly slušné aplikace, které se někde uměly...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2018 20:47

    Filip Jirsák

    Jistěže existovaly slušné aplikace, které se někde uměly slušně zapnout a vypnout. Jenže si to každá ta aplikace musela řešit sama, každá to řešila jinak – takže pak někde fungovala skvěle, a někde se musela pracně ohýbat.

    Ty skripty vznikaly kvůli SysVInitu, protože řešily věci, které má řešit správce služeb – jako třeba tu změnu uživatele. Aplikace pokažené pro to, aby fungovaly pod SysVInitem, pak samozřejmě mají problém i s moderními init systémy. Holt to bude nějakou dobu trvat, než bude možné všechny ty narovnáky na vohejbáky z aplikací odstranit, protože bude možné se spolehnout, že to všude řeší správce služeb. Moderní správci služeb neskrývají blbě napsané aplikace, moderní správci služeb naopak umožní napsat ty aplikace správně.

    Proč ten skript dělá nějaké magořiny s filtrací PID? No nejspíš proto, že ho psal nějaký Java programátor, který trochu zná Linux. Vývojáři aplikací budou málokdy zároveň dobrými správci systému, což je jeden z důvodů, proč to má být oddělené a aplikace má dělat svou práci a nestarat se o to, aby běžela jako služba, a správce služeb má zase dělat svou práci.