Hlavní navigace

Názor k článku Jak nikdy nespouštět službu, aneb kdo posílá tajemný SIGKILL? od Heron - 1) Pomocnymi skripty / ojeby ala su Proč by...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2018 20:50

    Heron

    1) Pomocnymi skripty / ojeby ala su

    Proč by měl být su ojeb? (Bavíme se o funkční a zdokumentované variantě, nikoliv o tom problémovém v článku.) Mě to naopak přijde jako součást unixové myšlenky, jeden program dělá jednu věc a to (v tomto případě) omezení práv spouštěného programu. Stejně jako tam může být nice, ionice apod.

    Pomoci vlastnich sil aplikace

    Na tom nevidím nic špatného, protože je to naprostý prd ve srovnání s tím, co většina programů řeší jako svoji hlavní práci.

    Oboji je spatne - workaroundy / pomocne skripty casto zpusobuji problemy (napr. v sysvinit proto, ze neni schopen poradne sledovat procesy, protoze nepouziva cgroups).

    Problémy jsou pouze s problémovými programy. Jsem té zásady, že problém by měl vybublat na povrch co nejdříve a nikoliv se skrývat pod dalšími vrstvami.

    Duplikujeme kod, porad piseme to same dokola -> hrozi tam vznik chyby

    Existují knihovny. I na toto. Takže není nutné duplikovat nic. Dokonce existují programy, které vše zařídí.

    Za me idealni daemon je takovy, ktery:
    1) Loguje na stdout
    2) Spousti se v popredi

    Souhlasím. To lze udělat v libovolném správci služeb.

    A o to s jakymi pravy, pod jakym uzivatelem se pak elegantne muze starat spravce sluzeb.

    Ale on se o to stará správce služeb. I u toho sysvinitu. Prostě tím formátem, ve kterém je to napsané, je bash (krom jiného je to i skriptovací jazyk a interaktivní prostředí pro spouštění programů). Ještě před x lety na tom nikomu nepřišlo nic divné.