Hlavní navigace

Názor k článku Jak pracuje počítač? od Biktop - Mě nic nenastartovalo, jen jsem přidal komentář :-) Nicméně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 3. 2008 15:37

    Biktop (neregistrovaný)
    Mě nic nenastartovalo, jen jsem přidal komentář :-)

    Nicméně proti tomu, že VHDL je na půli cesty mezi HW návrhem a programováním bych se dost ostře ohradil. Při pohledu na VHDL by se to zdát mohlo, ale je to zásadní omyl! Z něhož, pokud se na tomhle předpokladu staví, vedou zásadní vývojové chyby. VHDL je jen jazyk určený k popisu HW a to musí mít člověk v každém okamžiku na vědomí. Vynecháme-li simulace, pak si je třeba uvědomit, že ve VHDL se nepíše program! Ve VHDL "slovně" popisujete to, co byste mohl klidně udělat s páječkou v ruce a hrstí obvodů. Ve chvílích, kdy se člověk nechá unést a začne využívat různých cyklů, funkcí a procedur, začne ze syntezátoru proudit čím dál horší, náročnější a nespolehlivější popis, až nakonec přestane být řešení syntetizovatelné zcela. Pokud někdo nemá znalosti z oblasti digitální elektroniky, ale umí programovat, měl by si je nejdříve doplnit, než se pustí do hraní si s VHDL. Protože, jak už jsem řekl, ač to tak na první pohled vypadá, přesto nemá syntetizovatelný VHDL popis s programováním téměř nic společného (o nic víc, než obvodový návrh). Umění programovat vám ve VHDL nijak nepomůže, skoro naopak, může spíše uškodit při neopatrnosti.

    Jinak řekl bych, že člověk si dnes může sestudovat cokoli ho napadne, aniž by se musel zvednout od počítače. Literatury je dost jak elektronické, tak papírové, jak v angličtině, tak v češtině. Ale nemám samozřejmě nic proti novým článkům a knížkám (i když je fakt, že poslední dobou mívám pocit, že ty nové knihy obvykle nedosahují kvalit starší literatury). Jde ale o to, že nemůžete chtít, aby se v článku o počítačích vysvětlilo všechno - počínaje takřka Ohmovým zákonem :-) To by pak musel býti dost rozsáhlý seriál :-)

    A pokud jde o váš poslední dotaz - ano, bohužel se setkávám s tím, že znalosti jsou čím dál mizernější. Jak už jsem naznačil - před nějakými 20 lety měli i 15tiletí kluci, kteří se o to zajímali, znalosti na takové úrovni, že dokázali napsat vlastní překladač (v Assembleru) nebo si ubastlit vlastní procesor. To dnes v podstatě nehrozí. Navíc ale, právě díky těm svým komplexním znalostem, dokázali s danými prostředky dosahovat mnohem větších výkonů, než dnešní generace. Já vím, že je to dnes nesnadné, ale v té osmibitové a šestnáctibitové éře jste počítač, s kterým jste pracovali, znali doslova do posledního šroubku a tyhle znalosti vůbec nebyly zbytečné, jak si dnes spousta lidí myslí. Umožňovaly větší nadhled a větší výběr možností při řešení problému. Podívejte se dnes na vývojářská diskusní fóra, co se tam v 80% případů řeší - triviality, plynoucí z neznalosti, plynoucí z lenosti otevřít učebnici a kódy zkušených programátorů a studovat, učit se, zkoušet. A bohužel, když se podíváte i na řadu profesionálních řešení, tak zjišťujete, že jsou na velmi mizerné úrovni, jak po analytické, tak po programátorské stránce. Vytrácí se elegance, software je čím dále více splácanina a la Pejsek a kočička. A to samé se dá vlastně říci i o hardwaru a procesorech...