Hlavní navigace

Jak stránkám zabránit zobrazovat otravné dotazy na oznámení

11. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Prohlížeče dnes umožňují od webů dostávat oznámení (push notifikace), což je užitečná služba, bohužel je zneužívána spoustou webů k obtěžování uživatelů. Naštěstí je možné je ve Firefoxu i Chrome snadno vypnout.

Pravděpodobně už jste zaznamenali, že stránky dnes mohou uživateli doručovat oznámení (push notifikace), i když není příslušný web otevřený. Je to užitečná věc, pokud používáte například IM službu po webu a chcete, aby vás notifikovala při přijetí nové zprávy. Bohužel je tato funkce často zneužívána jako marketingový nástroj a čím dál víc webů vás dnes vyzývá k povolení notifikací, přes které vám pak bude doručovat své zprávy.

Pokud vás už nebaví klikat na každé stránce na tlačítko s odmítnutím, je tu snadná pomoc: v prohlížečích můžete paušálně říct, že vás notifikace nezajímají a není se proto třeba se na každém webu znovu a znovu ptát, zda byste třeba přeci jen maličko nechtěli. Ne.

Google Chrome

V Chrome navštivte Nastavení, poté úplně dole rozklikněte položku Rozšířená nastavení. V sekci Ochrana soukromí a zabezpečení vás zajímá položka Nastavení obsahu:

Tady navštivte položku Oznámení se symbolem zvonečku:

Tady máte možnost výchozí položku Před odesláním se zeptat (doporučeno) přepnout na Zablokováno.

V dolní části máte možnost měnit seznam webů, u kterých jste notifikace povolili. Pokud byste chtěli u jednotlivého webu změnit nastavení a například mu zasílání odesílání povolit, klikněte na adresní řádek vlevo vedle adresy (obvykle dnes na nápis Zabezpečeno) a zvolte Nastavení webu. Tady můžete změnit výchozí chování pro danou stránku.

Mozilla Firefox

Ve Firefoxu navštivte Předvolby a v levé části klikněte na položku Soukromí a zabezpečení s ikonou zámečku.

Tady sjeďte dolů do sekce Oprávnění, kde už najdete položku Oznámení s ikonou bubliny s textem. Klikněte na tlačítko Nastavení.

UX DAy - tip 2

Otevře se vám okno, ve kterém máte dole možnost zaškrtnout Blokovat nové žádosti o povolení posílat oznámení.

Pokud chcete některé stránce notifikace povolit, navštivte ji, klikněte vedle adresy na ikonku s malým i. Poté rozklikněte šipku vpravo a v bublině dole klikněte na Více informací. Otevře se vám okno Informace o stránce. Nahoře zvolte Oprávnění a máte možnost měnit výchozí nastavení včetně položky Dostávat oznámení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.