Hlavní navigace

Jakub Steiner - rozhovor s předním grafikem firmy Ximian

12. 2. 2002
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Dostalo se mi cti nabídnout vám myšlenky člověka, na jehož velmi sympatické dílo se možná díváte i právě teď a který, narozdíl od většiny lidí obvykle spojovaných s Open Source tvorbou, nesídlí za oceánem. Jakub "Jimmac" Steiner je Čech sídlící v Liberci a navíc je to úžasně pohodový člověk.

Člověk se občas ptá, kam ti lidé chodí na náměty na reportáže, rozhovory, články a jiné, pro lidi, psaním se živící, podstatné věci. Někdo nápady snad přímo přitahuje, jiný autor zase má metodiku, jak nápady objevovat, například čtením denního tisku či posloucháním lidí v tramvaji. V mém případě, jako obvykle, zafungovala náhoda. Udělat s Jakubem rozhovor mne napadlo, když mi poslal ukázku svých čerstvých ikon. Jakub s rozhovorem souhlasil a i zvolená koresponenční metoda E2E (emajl to emajl), byť oproti osobnímu rozhovoru poněkud zdlouhavá, mu vyhovovala. Zde tedy máte výsledný rozhovor a doufám, že na náhodu, která k němu vedla, nebudete příliš lát.

ikonaikonaikonaikonaikonaikona

Radoomek:
Tvé ikony a tvou práci zná téměř každý, kdo na aktuálních verzích Linuxu, přesněji Linuxu s Gnome pracoval, ale zdaleka ne každý zná jejich autora. Mohl by ses čtenářům představit?

Jakub Steiner:
Jakub Steiner, v nejlepších letech, grafik u Ximian, Inc. Jinak rád skládam i elektronickou hudbu, pokud by to někoho zajímalo. A jak koukám, mám silné problémy psát s diakritikou =).

Radoomek:
Ano, dle mého je čeština něco, co se s počítačem nikdy nemělo potkat. Ty máš však to štěstí, že se zabýváš úplně jinou činností než psaním. Je „Grafika“ tvým hlavním zaměstnáním, nebo se ve skutečnosti živíš něčím jiným?

Jakub Steiner:
Momentálně mám to štěstí, že se z pohodlí domova věnuji grafice.

Radoomek:
Zmínil jsi firmu Ximian. V povědomí většiny lidí platí, že dělat na Linuxu není zrovna cesta ke zbohatnutí. Můžeš na základě svých zkušeností toto mínění vyvrátit či poopravit?

Jakub Steiner:
No zatím nic poopravovat nebudu. Ještě se teprve ukáže, jestli si Ximian zvoleným obchodním modelem na sebe vydělá. Vypadá to nadějně.

Ximian není klasická softwarová firma, jak jsem si ji i já sám představoval. Spíš mi připadá jako spolek nadšenců pro free software. Doufám, že se nám podařilo nalézt i prostředky, jak vydělat na další existenci a přitom se většinou zdrojů věnovat free software.

Z osobního pohledu bylo, díky rozdílným životním nákladům u nás a v USA, ekonomicky výhodnější věnovat se svému koníčku, grafice, než být věrný oboru, který jsem vystudoval. Věnovat se free software a nehladovět u toho je moc príma.

Radoomek:
Jak se vlastně má správně číst jméno Ximian?

Jakub Steiner:
Zimijen

Radoomek:
Na jaké bázi tvá spolupráce s Ximianem probíhá?

Jakub Steiner:
Kromě firemní grafiky jako web, reklamní předměty atd. se s Tuomasem „tigert“ Kuosmanenem koncentrujeme hlavně na grafiku jednotlivých Gnome aplikací. Prioritou jsou samozřejmě Red Carpet, Evolution a Setup Tools, ale většinou je čas i na ostatní. Moje dlouhodobá pracovní náplň se dá shrnout asi takto – snažím se, aby Gnome vypadalo k světu.

Radoomek:
Je to samozřejmě jen můj neodborný názor, ale myslím, že se ti to daří velmi dobře. Výsledek vypadá velmi profesionálně a přitom neobyčejně příjemně. Vzhled Gnome mi trošku připomíná prostředí Aqua od Applů, nechal jsi se někde inspirovat? Jak velkou volnost v tvorbě máš a nakolik pracuješ podle dodaných propozic??

Jakub Steiner:
Ve valné většině případů mám volné pole působnosti. Pouze u firemní grafiky mne terorizuje naše marketingové oddělení ;) Jsou samozřejmě speciální oblasti, jako ikony pro zrakově postižené, kde úplnou volnost nemáme, ale co se estetické stránky týče, máme volné ruce.

Inspiraci hledám všude možně. V Mac OS X ale zrovna fotorealistické ikony považuji za nevhodný krok zpět. Asi u Applu prozměnu chtěli ušetřit na graficích =).

Radoomek:
Můžeš dát svým případným následovníkům na cestě počítačového grafika nějaké rady, čeho se vyvarovat, na co si dát pozor, co si pořídit apod?

Jakub Steiner:
S kompjutrovou grafikou to samozřejmě jde lépe tomu, kdo má určité sklony kreslit i tak primitivním nástrojem, jako je tužka ;) Pak už jenom stačí se seznámit s nějakým nástrojem, jako je třeba rastrový editor GIMP. (K čemuž vám ohromně pomůže třeba knížka GIMP, ilustrovaný průvodce =).

Jakmile máte přehled, co nástroj umí, můžete experimentovat. Rovněž mám pro eventuální zájemce rozepsanou instruktáž kreslení ikon, bohužel jenom v angličtině.

Radoomek:
Myslím, že angličtina nebude pro čtenáře roota problém. Nicméně mě to lehce inspiruje k otázce, jak s Ximianem komunikuješ? Předpokládám, že v angličtině, ale jaký je jejich vztah k tobě jako zaměstnancí? Kontrolují tě nějak, nebo dostaneš úkol a dokud jej neodevzdáš, máš volnou ruku a o Ximianu neslyšíš?

Jakub Steiner:
Veškerá komunikace probíhá pomocí IRC. Tuomas mi šéfuje a je skoro ve stejném časovém pásmu (+1 hodina, Finsko). Samozřejmě nejvíc se toho semele, když se probudí Boston, takže jsem nechtěně synchronizován na bostonský čas. Partnerka si těžko zvyká, že si chodím lehnout, když ona vstává do roboty ;)

Vždy v pátek dám dohromady tzv. status report, tj. co jsem ten týden udělal a co mne čeká příště. Žádné píchačky. Vzhledem k povaze práce stejně kromě jídla a spaní a pár dalších potřeb nedělám nic jiného, než že pracuji. Počítám, že mne to časem přejde nebo to ze mě partnerka vytluče. Nebo už ten krk taky jednou nenarovnám ;)

Radoomek:
Uvažoval jsi o přesunu do zahraničí, nebo hodláš zůstat věrný Čechám?

Jakub Steiner:
Uvažoval. Ale po zkušenostech s Pražskou US Embassy ohledně obyčejného cestovního víza mě přešla chuť. Možná až nás tam budou brát jako lidi a ne jako potenciální teroristy. Můj kolega Radek Doulík měl silnější žaludek, ten už je v Bostonu. Možná by stálo za to udělat rozhovor i s ním. Je mimo jiné spoluatorem skvělého gtkhtml. Bez něj by váš spam vypadal velice fádně a nudně ;)

Radoomek:
Proč ne. Korespondenční interview má tu výhodu, že nemusím přemýšlet, kde vzít na letenku do Bostonu. Rád bych, pokud se to bude líbit čtenářům, nabídl rozhovor i dalším českým vývojářům a zejména lidem aktivním v OS. Jen doufám, že je cizina mezitím neodsaje pryč:)

Na kterou svou „práci“ jsi nejvíc hrdý, které si nejvíc vážíš a proč?

Jakub Steiner:
Vesměs jsem hrdý na všechno, co se povede ;). Asi nejnáročnější projekty zatím byly kolekce ikon do správce souborů Nautilus. Ximian- South (vytvářená společně s Tuomasem) a vektorová Scalable Gorilla.

Taktéž se povedly nové ikony do Gnome 2.

Samozřejmě dělá dobře, když se na mě třeba na nějaké konferenci v zahraničí z nějakého kompjůtru směje splash screen právě startované Evolution.

ikonaikonaikonaikonaikona

Radoomek:
Že Gorilla to ano, ale opravdu jsi říkal vektorová? Vím, že jsi něco zmínil již přes ICQ, ale mohl bys to prosím tě nějak více přiblížit? Zmínit výhody tohoto řešení a též výrobní postupy, smím-li to tak nazvat?

Jakub Steiner:
Nautilus umí díky knihovně librsvg vykreslit něco málo, co standard SVG nabízí. To málo bohatě stačí na ikony, k čemuž tato knihovna ostatně má sloužit. Vektorové ikony mají tu výhodu, že si je uživatel může libovolně zvětšit a ikona neztratí nic na ostrosti, jako je tomu u rastrových ikon. Nautilus umožňuje zvětšit ikonu ručně – což se náramně hodí třeba k vytváření poznámek na ploše – textové dokumenty obsahují náhled dokumentu. Navíc umožňuje definovat standardní zvětšení pro ikonový pohled, což se zase hodí třeba zrakově postiženým.

To, že se u SVG obrázku jedná o XML dokument, zase nahrává autorům skriptů. Lze snadno měnit barvy a velikost třeba na základě atributů souboru nebo generovat efektně vypadající statistiky a umístit je přímo na plochu, kde se v případě přítomnosti FAM mohou vykreslovat třeba v sekundových intervalech.

Radoomek:
Jak je to ve výsledku rychlé? Vše má nějaký háček, vektorové ikony určitě také, nebo se mýlím?

Jakub Steiner:
Vektory s sebou nesou samozřejmě i nevýhody, hlavně zmíněné větší zatížení procesoru při vykreslování.

ikona Dá se to snést na relativně solidním CPU – u Intelu tak 400MHz. Nautilus má na ikonky vyrovnávací paměť, takže u často používaných ikon není rozdíl mezi vektorem a rastrem patrný. Pro ty, kteří se vektorů bojí, můžu nabídnout Unscalable Gorillu. Tento set PNG ikon je vygenerován skriptem z vektorových ikon Scalable Gorilly a hodí se pro menší rozlišení displeje a slabší CPU.

Radoomek:
Jaký software používáš? Přeci jen GIMP a vektorová grafika nejdou asi moc dohromady:)

Jakub Steiner:
Nejvíc práce je stále na poli rastrů, a tam je mým králem GIMP. GIMP byl vlastně důvodem, proč jsem se o free software začal zajímat (pomohlo i malé postrčení od Jirky Randuse, zdravim ;). Poslední dobou mne GIMP trošku trápí se stabilitou, ale Sven a Mitch (Michael Natterer a Sven Neumann) mě chlácholí, že 1.4 bude už bez dědictví předpotopních „střev“, které působí problémy, takže se těším.

Na poli vektorů to je s free softwarem zatím neslavné. Nemám na vektorový editor příliš vysoké nároky, a tak je skoro splňuje sodipodi. Bohužel obsahuje několik zásadních nedodělků a nešvarů, které mě nutí zůstat v zajetí Adobe Illustratoru. Další projekt, do kterého do budoucna vkládám naděje, je Sketch. Laurise (Lauris Kaplinski, autor Sodipodi) se snažím odtrhnout od gnome-print a donutit ho přetesat sodipodi k obrazu svému, zatím nijak úspěšně.

Radoomek:
Na jakém stroji grafiku provozuješ?

Jakub Steiner:
Desktop je klasický PC s dostatkem paměti (momentálně 512MB). Ikony se mi nejlépe dělají na LCD displeji, takže jsem si pořídil i notebook. Abych okusil exotiku, zvolil jsem powerbook od Apple a nelituji. Mohu jenom doporučit. Tigert mne neustále láme, že kvůli MOL to chce 1GB paměti, ale zatím mi bohatě stačí polovic ;).

Kvůli Illustratoru jsem byl nucen si pořídit zvláštní stroj, protože neustálé bootování mne unavuje (memůžu přeci veřejně přiznat, že to je moje herní „mašina“). Illustrator mi dlouho běhal na zavaděči her (čti Windows 98), ale nedávno jsem byl firmou Sony kvůli ovladači jejich hardwaru donucen k upgrade na XP. Ještě teď prskám. :(

Radoomek:
Kdy se má vektorová Gorilla objevit mezi lidem? Neměl bys nějakou ukázku nebo alespoň screenshot pro namlsání čtenářů?

Jakub Steiner:
Je dost pravděpodobné, že až vyjde tento rozhovor, budou obě gorily v Gnome kanálu Red Carpetu. Pro majitele nepodporovaných distribucí pak nabídnu archiv na své domácí stránce.

Tam také mohou čtenáři roota shlédnout spousty screenshotů.

Radoomek:
Komunikuješ s některým velkým linuxovým guru? … setkal jsi se s ním tváří v tvář?

S vývojáři jádra se moc nestýkám, protože bych si s nimi neměl příliš o čem povídat ;). Výjimkou jsou konference, tam se snažím pokecat s každým. S někým, jako je Alan Cox, to jde snadno. Přímo z něj prýští pohoda a dokáže se bavit o čemkoli, aniž by někoho urážel, jako se to občas povede Stallmanovi. RMS si ale velice vážím, i když je s ním zatěžko jednat. No a samozřejmě Ximian je pln zajímavých lidí z free software komunity. Jody Goldberg (gnumeric), Michael Meeks (bonobo) – s tím je děsná sranda, Miguel de Icaza (mono, skoro každý gnome projekt ;), Lauris Kaplinski (sodipodi, gnome-print) a všichni ostatní, které má děravá hlava opomenula.

Radoomek:
Jakub dodal pár linků na fotografie z rozličných akcí:

Fotky z Gimp Conference (Yosh, Sven, Mitch, Simon, vesměs celá GIMP banda): GimpCon1, GimpCon2, GimpCon3
Fotky z Global Linux 2000 (Michael, Tuomas, RMS, ESR): GL2000 1, GL2000 2
LinuxTag (Simon, Tuomas..)
1.den, 2.den, 2.den pokračování. 4.den
Guadec 2 (Alan, Ximian, Havoc):
Guadec 2

Radoomek:
Máš již nějaké jasnější plány do budoucna?

Rozhodně. Budu míň jíst a víc sportovat. Budu pozornější ke své lepší polovičce, nebudu sprostě nadávat. Budu ignorovat diletantské články o free software.

Radoomek:
grin Chtěl bys ještě na závěr něco vzkázat čtenářům?

Jakub Steiner:
Rozhodně. Méně jezte a víc sportujte. Buďte pozornější ke svým lepším polovičkám. Nenadávejte sprostě. Ignorujte diletantské články o free software.
A naopak.

Radoomek:
Děkuji ti Jakube za rozhovor, upřímné odpovědi i tvůj čas. Přeji mnoho štěstí a úspěchů. Též ti přeji méně jídla, více sportu a … už mlčím:)

Jakub Steiner:
Totéž tobě i čtenářům roota.

UX DAy - tip 2

ikonaikonaikonaikonaikonaikona

Radoomek: K projektům a zmiňovaným osobám jsem se snažil, za jimmacovy mohutné pomoci, doplnit jejich domovské stránky, ale obvykle existuje povícero stránek k projektům, a naopak nedodstatek stránek osobních. Rozhodně si nedělám iluze, že bych vždy zvolil ty nejlepší možné.

Byl pro vás článek přínosný?