Hlavní navigace

Názor k článku Jaký dopad bude mít finanční krize na Linux? od jv - Na POSIX vrstve programovat nemusim, to je snad...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2009 8:48

    jv (neregistrovaný)
    Na POSIX vrstve programovat nemusim, to je snad jasne. Mame tu Qt, GTK, Javu atd. To viete velmi dobre.

    "S tím 1% po 17 letech, které vydáváte za úspěch, je to podobné lhaní si do kapsy."
    Prosim, este raz. Nevsuvajte mi do ust to, co som nepovedal. Nevravim, ze 1% je uspech.

    "Jak dlouho myslíte, že trvalo Microsoftu nebo Apple získat první procento zákazníků?"
    Uplne zbytocna otazka. Mali UPLNE INE podmienky, diametralne. Takze Microsoftu to trvalo s IBM PC viete ako rychlo? Zo dna na den mali 100%, lebo MS-DOS bol v tom case zo zaciatku JEDINY OS pre IBM PC. Viete, kto dobyl ten trh? Nie Microsoft so svojim MS-DOS, ale IBM so svojim PC konceptom.

    "Jak chcete zpoplatnit open source, když ho z definice může každý uživatel šířit legálně a zdarma?"
    Kto tu chce spoplatnit open source?

    "K vývojářům: ti nebudou vyvíjet pro platformu, která je roztříštěná, pokrývá 1% (typicky neplatících) zákazníků, píše se pro ní špatně, musí vytvářet balíčky pro každou verzi každého distra atd."
    Vyvojari nebudu vyvijat pre platformu, ktora pokryva 1%. Suhlasim. Ale vyvojari budu pisat pre platformu, ktora ma napriklad 30%. Balicky vytvoria iba pre tie distra, pre ktore uznaju za vhodne a som presvedceny, ze vytvorit balicek je menej ako 1% celej prace, naviac sa da zautomatizovat. Zvysne distribucie, ktore nemaju balicek jednoducho zmiznu- nepresadia sa a skrachuju. To je totiz trh. A zdoraznujem slovo skrachuju ako sucast kapitalistickeho systemu.

    "V roce 1993 přišla první verze Windows NT. Měla v tu chvíli 0% tržní podíl."
    Pane, keby v roku 1990 zacal Microsoft pracovat na Windows NT z nicoho, tak ho nespravi. Potreboval na to peniaze a programatorov. Viete sami, ze napisat softver stoji peniaze. Alebo si ho vycucal z prsta a tak ziskal ten podiel na trhu?

    "Zákanzíky dnes hodně zajímá spolehlivost a bezpečnost. A buďme upřímní, ani jedno není u systémů psaných v C/C++ na dobré úrovni, bez ohledu na konkrétní produkt."
    Ano, ako ktorych. Je to PLUS, ale vobec to nie je jednoznacna vyhoda. Ak by prisiel niekto novy, kto ma jadro so sandboxovanymi kernelovymi servermi, tak sa nepresadi. Nema APLIKACIE. A to si firma velmi dobre spocita, ci vyvinut nieco, co je vyborne, ale nepredajne. Pretoze OS je predajny az vtedy, ak ma aplikacie.

    "Ovšem do takové věci by bylo třeba investovat veliké množství prostředků."
    No a o tom to je: o takomto niecom mozu uvazovat len firmy, ktore na to maju prostriedky. A velmi dobre si rozmyslia, ci take nieco zrealizuju alebo nie. Mozete povazovat IBM, ci Novell za uplnych amaterov. Mozete si mysliet, ze asi maju v menezmente idiotov, ktori nie su schopni dodat nieco takeho ako Singularity. Ja si to nemyslim.
    K tomu este dodam jednu malickost: Microsoft vydal Vistu a z trhoveho pohladu to bol prepadak. Vy vravite, ze Microsoft vie. Dopredu vyhlasovali, aka bude Vista a zakaznikov neuspokojili- nebola taka, ako vyhlasovali. Preto Microsoft zmenil taktiku a teraz uz pre istotu o produktoch mlci a nevieme ani, kedy vyjde Windows Mobile 7 atd. Poucili sa. Lenze, ak by taketo nieco spravila ina firma, dajme tomu Apple, tak by klesli z (neviem presne) 7% trzneho podielu na, dajme tomu, 2%. Este jeden takyto kiks a firma Apple konci. Na rozdiel od MS, ktory padol z 92% na 89%. Nic sa nedeje, ideme dalej...

    K automobilkam: stale nerozumiete jednej podstate, ktoru sa Vam snazim podsunut. Skuste mi najst iny produkt, ktoreho vyvoj stoji desiatky miliard USD a ktory sam o sebe je nepredajny (nema potrebnu nadstavbu, v pripade OS su to aplikacie). Ako vidite, nove automobilky (Kia, Hyundai, Tata) pocas posledneho desatrocia aj vznikli a dobyli si svoje pozicie. S OS to tak nie je a znovu opakujem, nemyslite si, ze je to kvoli tomu, ze ludia su blbi, neschopni, len Microsoft to vie.

    "Proč tedy uživatelé Linuxu za SW neplatí? Co brání tomu, aby řekněme čtenáři root.cz při každé instalaci Linuxu poslali do Tux Fondu stejnou částku, jakou by dali za licenci nejlevnějších Windows?"
    Na toto je jednoducha odpoved. Je to preto, ze psychologicky drviva vacsina ludi, ak mozu, nezaplatia. Dajte ludom rozky zadarmo a dajte vedla kosik s dobrocinnym prispenim. Nedaju. A nedali by ani MS, keby to daval zadarmo. A znovu opakujem, rozlucte sa s tym, ze takto to bude navzdy. Nebude. Ludia peniaze chcu a ziskaju ich, aj prostrednictvom linuxu.